Egy új kutatás szerint a diaszpórában élő zsidóság vezetőinek 75 százaléka szerint a Templomhegynek izraeli fennhatóság alatt kell maradnia.

A világon élő zsidóság vezetőinek többsége támogatná azt, hogy a Tel-Avivban lévő nagykövetségeket Jeruzsálembe költöztessék a jövőben – derül ki abból a felmérésből, amit a Jewish People Policy Institute (JPPI) nevű intézet készített a közelmúltban. A tanulmány „Jeruzsálem és a Zsidóság: Egység és Megosztottság” címmel jelent meg.

A kutatás során 500-nál is több személyt kérdeztek meg, és a válaszadók 62 százaléka értett egyet azzal az állítással, miszerint „minden ország nagykövetségét Jeruzsálembe kellene költöztetni”. Továbbá a megkérdezettek közel 75 százaléka gondolta úgy, hogy „a Templom-hegynek izraeli igazgatás alatt kell maradnia”, míg 35 százalék csak részben értett egyet az állítással.

A felmérésből az is egyértelműen látható, hogy a válaszadók között kevesen bíznának meg egy nemzetközi szervezet vagy más külső fél bevonásában. Amikor azt kérdezték, jó ötlet volna-e nemzetközi erő számára átadni a jeruzsálemi területet, a legtöbben erősen ellenezték a felvetést. A magukat ortodoxnak vallók 72 százaléka egyértelműen elutasította az ötletet, és a szekuláris nézeteket vallóknak is 61 százaléka „erősen vagy valamennyire ellenezte” nemzetközi szereplők mélyebb bevonását.

Az izraeli-palesztin konfliktus vonatkozásában úgy tűnik, többen hajlandóak lennének engedményeket tenni. Arra a felvetésre, miszerint Izraelnek kompromisszumot kellene kötnie Jeruzsálem státuszát illetően, ha ezzel sikerülne a palesztinokkal való állandó békét biztosítani, a válaszadók közel 60 százaléka támogató választ adott – derül ki a Jerusalem Post írásából.

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post