Az antiszemita támadásoktól való félelmében azt javasolja egy francia iskolaigazgató a zsidó fiataloknak, hogy ne járjanak az ő iskolájába.

Egyes híradások szerint a franciaországi állami iskolákban jelentősen csökkent a zsidó tanulók aránya. Míg 30 évvel ezelőtt a zsidó gyerekek legnagyobb része állami intézményben tanult, addig ma már csupán a harmadukról mondhatjuk el ezt. A fennmaradó kétharmad egyenlő arányban oszlik meg a nem-zsidó (esetenként katolikus, vagy protestáns) magániskolák és a zsidó intézmények között.

Bernard Ravet, egy marseille-i iskola nyugalmazott igazgatója egy nemrég megjelent könyvben számolt be tapasztalatairól. Tőle tudhatjuk meg többek között azt is, hogy amikor egy izraeli fiút akartak beíratni intézményébe, biztos volt abban, hogy „pépesre vernék”, amint kiderülne, hogy izraeli zsidó. Így Ravet személyes közbenjárására – mivel saját, állami iskolájában nem tudta garantálni a tanuló épségét – felvették végül a gyermeket a közeli zsidó iskolába, ahova korábban azért nem fogadták el a jelentkezését, mert nem volt több helyük.

Ravet arról is beszámolt, hogy nem a zsidók az egyetlen olyan kisebbség, melynek számára veszélyessé váltak a nagy számú muszlim diákot oktató állami intézmények. Olyan iszlamista szólamokról is beszámolt, melyek szerint erőszakosan kell fellépni a homoszexuálisok ellen, és csonkolni kell a tolvajokat.

A volt igazgató könyvének társírója, Emmanuel Davindenkoff szerint az, hogy zsidó gyerekek többé nem látogathatják biztonságosan az állami intézményeket, az oktatás teljes csődjét jelenti.

A változás leginkább Párizs környékén szembetűnő, ahol a franciaországi zsidóság mintegy 65%-a, nagyjából 350 ezer zsidó él. Itt gyakorlatilag nincsenek zsidó gyerekek az állami iskolákban, melynek oka „a bántalmazásból, inzultusokból és támadásokból eredő rossz légkör” – mondta Francis Kalifat, a Francia Zsidó Intézmények Érdekképviseleti Tanácsának elnöke.

Franciaország belügyminisztere ugyanakkor határozottan elítélt egy múlt heti, Párizsban elkövetett gyűlölet-bűncselekményt, melynek során zsidókat kötöztek és vertek meg, majd raboltak ki. „Zsidók vagytok, van pénzetek”- mondták nekik az elkövetők. Júliusban egy állami megemlékezésen Emmanuel Macron francia elnök ígéretet tett arra, hogy „nem hódolunk be az anticionizmusnak, mert az az antiszemitizmus újrafeltalálása”.

Forrás: The Tower