Egyes zsinagógák és a hozzá tartozó temetők, a történelem szeszélye miatt, egyszerre két országban fekszenek vagy átkerültek a határ másik oldalára. Ez a helyzet néha életeket mentett.

Az olaszországi Goriziában található zsinagóga például teljes egészében az olasz oldalon van, de a temetője már átnyúlik Szlovéniába. Odera-Frankfurt (ez a kisebbik, korábban az NDK területén fekvő Frankfurt) mostanra elpusztult zsidó temetője pedig ma már Lengyelországhoz tartozik.

A svájci Genf zsidóságának temetkezési helye, a Veyrier, nagyobb részt Franciaországban helyezkedik el. Mindkét országból nyílik bejárat a területre, amit 1920-ban nyitottak meg. Utóbbi esetben érdekes oka van az elhelyezkedésnek: Svájcban 1876-ban betiltották a felekezeti alapon szervezett temetkezést és temetőket – derül ki a jewish-heritage-europe.eu összeállításából.

Ez a különleges fekvés életeket mentett a II. világháború idején, ugyanis sok francia zsidó a 3000 sírhelyet magába foglaló temetőn keresztül menekült át a semleges Svájcba. Ismert emberek is nyugszanak itt, például Zino Davidoff, aki a mai Ukrajna területén született, Genfben halt meg és dohánytermékekből alapozta meg hatalmas vagyonát.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu