Európa eddigi legnagyobb programja formálódik, ami esélyt adna arra, hogy megmeneküljenek a teljes pusztulástól a zsidó temetők.

Egy német finanszírozású kísérleti program tavaly óta 70 zsidó temetőt segített megmenteni szerte Európában. Az Európa Tanács küldötteinek a napokban mutatták be az European Jewish Cemeteries Initiative részleteit, aminek a kezdeti költségvetése 1 millió 350 ezer dollár. A tájékoztatót Yossi Beilin korábbi izraeli igazságügyi miniszter tartotta, aki tagja a program kuratóriumának. Beilin elmondta: eddig Ukrajnában, Lengyelországban, Csehországban, Fehéroroszországban, Szerbiában és Moldovában mentettek meg zsidó temetőket.

A cél az, hogy beazonosítsák azokat a temetőket, amelyek lassan eltűnnek az erdőkben, bekerítsék, kaput, utat építsenek – fejtette ki a program felügyelője. Yossi Beilin hozzátette: ha lehetséges a környéken lévő oktatási intézményeknek lehetőséget biztosítanak, hogy a temetőket „oktatási eszközként” használják, elősegítve, hogy a gyerekeket megismertessék a zsidó közösségekkel, amelyek egykor a területen éltek. Ez áprilisban már meg is történt a lengyelországi Frampol temetőjében, ami túl van a konzerváláson a helyi iskolások részvételével. A területet felkereste az Európa Tanács főtitkára is – olvasható a jta.org összefoglalójában. A város minden zsidó lakóját meggyilkolták a holokauszt idején.

Mivel a Tanács nem része az Európai Unió szervezetének, közvetlen források, onnan nem jöhetnek, de segíthet utat találni a kormányokhoz és szervezetekhez – mondta Beilin. Csak Lengyelországban és Szlovákiában legalább 2000 temető található, sok teljesen elhanyagolva. A lengyelországi temetők körbekerítése önmagában 32 millió dollárba kerülne az ország főrabbija szerint. A népirtás és az azt követő elvándorlás pusztulásra ítélte Európa legtöbb zsidó temetőjét is. A megmaradt helyeke pedig rendszeres célpontjai vandál és antiszemita támadásoknak.

 

 Kép: wikipedia