Speciális szonárokkal keresik a stetl nyomait Litvániában.

A nemzetközi csapatot az amerikai Dr. Richard Freund vezeti, aki számos holokauszthoz kapcsolódó régészeti vizsgálatot végzett már. Ő tárta fel a teljesen lerombolt vilniusi nagy zsinagógát és megtalálta a város közelében működött ponaryi haláltábor menekülőalagútját – számol be a jewish-heritage-europe.eu.

A Rumsheshok stetl Kaunas és Vilnius között helyezkedett el, ma viszont egy tó található a helyén, ami része Európa egyik legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeumának. A tavat 1959-ben hozták létre, amikor gátat építettek egy közeli folyóra. Akkor elárasztották a város régi részét és az egykori zsidó negyedet is.

Tavaly januárban Dr. Richard Freund a befagyott tavon műszerei segítségével fix mérési pontokat állított fel a kutatáshoz. Elsősorban az épületek nyomait próbálják rögzíteni, beleértve a rabbi házát, a zsinagógát és a temető maradványait. A 15 méter mélyen lévő sírkövek könnyen kivehetőek a szonár felvételein,. Az elhunytakat kihantolták az elárasztás előtt és egy másik zsidó temetőbe vitték a maradványaikat. A szovjet hatóságok azonban a sírkövekkel már nem bajlódtak.

Ezen a nyáron a kivégzések után létesített tömegsírokat is meg akarják találni, valamint búvárok fognak lemerülni, hogy további kutatásokat végezzenek. Az egyik amerikai búvár családja is ebből a városból származott – közölte Dr. Freund.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu