Tíz sírkő, köztük 150 évvel ezelőtt állított síremlékek is súlyos károkat szenvedtek.

A zsidó sírok az észak-ír város temetőjének fallal elválasztott részén fekszenek, melyet a korábbi incidensek miatt zárva tartanak. A rendőrség gyűlölet-bűncselekmény miatt indított nyomozást. „Felháborító bűntény történt, mely megrázta a zsidó közösséget. A városi temető, mint bármely másik temető, az emlékezés helyszíne. A sírokat ért támadás az elkövetők gátlástalanságát mutatja. A zsidó közösség számos tagjának és családjának okoztak fájdalmat tettükkel” – mondta Roisin Brown az Észak-Ír Rendőrség felügyelője a Belfast Telegraph napilapnak.

Steve Corr önkormányzati képviselő elmondta, hogy a mostani esetet már több hasonló vandál rongálás előzte meg. „Úgy tűnik, az elkövetők szándékosan választották meg a célpontjukat, ezért mindenképpen gyűlölet-bűncselekményként kell kezelni az ügyet. Jelenleg a térfigyelő kamerák felvételeit vizsgálja a rendőrség” – mondta.

William Humphrey, Észak-Belfast unionista parlamenti képviselője a következőt fűzte a történtekhez: „Visszataszító és felháborító, ami a zsidó sírokkal történt. Igen szomorú nap ez Belfast számára. Nagyra becsülöm a város zsidó hitközségét és a továbbiakban is mindig mellette fogok állni. Az antiszemita elkövetőket a gonoszság vezérli. Egy síremlék szent dolog és úgy is kell kezelni. Akik ezt tették, azoknak a legkegyetlenebb gyűlölet-bűncselekményért kell felelniük”.

Legutóbb 2016 augusztusában történt hasonló incidens a városban, amikor 17 zsidó sírkövet törtek össze vagy rongáltak meg egy szervezett akció keretében. Akkor a Sinn Fein (IRA) mozgalom befolyása alatt álló, ír katolikusok által lakott Falls Roadon található régi temetőnél verődtek össze  fiatalok, akik közül nyolcan kalapácsokkal és kövekkel estek neki a síroknak. Most is az IRA radikálisait sejtik a rongálás mögött. A zsidók hivatalosan semleges álláspontra helyezkedtek politikai kérdésekben, de ettől függetlenül a palesztin terrorizmussal szimpatizáló, ír katolikusokat tömörítő IRA tagjai többször követtek el incidenseket zsidó intézmények ellen. 1981-ben leégett a közösségi ház, többször leverték Isaac és Chájim Herzog emléktábláját és kővel dobták be a zsinagóga ablakát.

A városházán a legtöbb mandátumot szerzett IRA aktívan támogatja a BDS mozgalmat, és többször tartottak már Izrael-ellenes demonstrációkat. Ezzel szemben a brit egység mellett álló protestáns közösség kifejezetten Izrael-párti; kiállásuk a városra oly jellemző falfestményeken is megjelenik. Az unionista városrészekben a brit zászlóerdőben gyakran látni izraeli zászlókat is, a katolikus negyedekben pedig a PFSZ szimbólumai és terroristák arcképei tűnnek fel az Ír Köztársaság lobogói mellett.

Az Egyesült Királysághoz tartozó Belfast egykor virágzó zsidó közösségének létszáma jelentősen megcsappant az évtizedekig tartó polgárháborús időszak alatt. Jelenleg hetven idős tagjuk van, modern zsinagógájuk a város egyik elegáns negyedében található. A belfasti hitközség élén több neves rabbi is szolgált. Közülük a legismertebb Dr. Isaac Herzog, akit később Izrael askenáz főrabbijának választottak meg. Fia, Chájim Izrael államelnöke lett 1983-ban, nagyapja nevét viselő unokája pedig jelenleg a Zsidó Ügynökség (Szochnut) elnöke. A belfasti zsidó közösség tagja volt továbbá Maxim Litvinov, aki Sztálin külügyminisztereként dolgozott, és a sikeres hollywoodi filmproducer és író, Benjamin Glazer is.

zsido.com

Forrás: Arutz7