Idén ünnepelte 40. születésnapját az EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója). Idén először a zsidók is sátrat állítottak az „ország legnagyobb hallgatói buliján”.

Az EFOTT szervezői igyekeznek minél több kulturális és sporteseményt szervezni a fesztiválon, így idén az EMIH és ifjúsági szervezete, az ÁTID is kitelepült a Velencei tó partjára. A Civil téren felvert Zsidó Sátornál a diákok 10 forintért kikérhették a rabbi tanácsát – Glitzenstein Smuel rabbitól elsősorban a zsidósággal kapcsolatos városi legendák megerősítését vagy cáfolását, és az izraeli helyzet értékelését várták. A legérdekesebb kérdések a zsidó párválasztás titkait firtatták.

effot2

A sátornál kóser flódnival kínálták az érdeklődőket, a zsidó fiúk pedig tfilint is rakhattak. Klopfer Dávid elmondta: sokan voltak, akik viccelődni, vagy éppen kötözködni jöttek és hosszú beszélgetésre ragadtak ott a sátornál. A nagyjából száz látogató között voltak, akik kifejezetten negatív hozzáállással mentek oda hozzájuk, ám a többségük előítéleteiket átértékelve távoztak.

„Nagyon fontos, hogy ott voltunk” – állítja Glitzenstein rabbi – „fontos, hogy az egyetemisták és a főiskolások találkozzanak zsidókkal és pozitív képet kaphassanak róluk.”