Izraeli mentőalakulat önkéntesei vizsgálják át párizsi terrortámadások helyszíneit az áldozatok maradványai után kutatva. Ezután személyesen készítik elő a temetésre az áldozatok holttestét.
A pénteki terrortámadás után, amelynek során négy francia zsidó vesztette életét egy kóser szupermarketben, a ZAKA elnevezésű, izraeli mentő szervezet önkéntesekből álló csapatot küldött a helyszínre. A csapat feladata volt, hogy vezessék a helyszín kitakarítását és az áldozatok maradványainak begyűjtését, melynek során szem előtt kell tartani a zsidó vallás temetkezésre vonatkozó törvényeit.

A csapat tagjai, köztük a Nemzetközi ZAKA Egység vezetője, Mati Goldstein, vasárnap érkeztek Franciaországba és csatlakoztak kollégáikhoz, a nemzetközi egység francia önkénteseihez. A lelkileg is nagy kihívást jelentő munkában részt vesznek továbbá helyi mentési szakértők és más zsidó szervezetek is.

Avraham Weinberger, párizsi ZAKA önkéntes egy interjúban számolt be a vasárnap eléjük táruló látványról: „Nagyon nehéz jelenet fogadott minket az üzletben. Olyan volt, mintha megállt volna az idő, a bevásárlókocsikkal, amik tele voltak étellel a sábáti előkészületekhez a kasszához vezető sorban és a csomagokkal, amik arra vártak, hogy kiszállítsák őket a megrendelőkhöz. De a földet beborította az áldozatok vére.”

Hétfőn a Zaka önkéntesei a helyi szakértőkkel együtt felkészítették az áldozatok földi maradványait, hogy elszállítsák őket a temetésre Izraelbe. Mivel a Charlie Hebdo szerkesztőségében szintén volt egy zsidó az áldozatok között, a ZAKA önkéntesek ott is részt vettek a helyszínelési munkában.

A ZAKA szervezet nevének jelentése Zihuj Korbanot Aszon, vagyis Katasztrófa Áldozatok Azonosítása. A szervezet önkéntesei munkájuk során terrortámadások, katasztrófák, balesetek helyszínén dolgoznak, hogy hiánytalanul összegyűjtsék és azonosítsák az áldozatok földi maradványait annak érdekében, hogy a zsidó vallás előírásainak megfelelő temetést lehessen nekik biztosítani. Az államilag elismert, non-profit szervezet hálózata az 1990-es években épült ki Izraelben, és minden rendőri körzetben megtalálható egy-egy egységük.
A ZAKA önkénteseit elsősegélynyújtásra is kiképzik, így a mentőknek is tudnak segíteni szükség esetén. Az önkéntesek mind Izraelben, mind más országokban komoly képzésen vesznek részt, amelynek során felkészítik őket szakmai és háláchikus szempontból egyaránt, valamint megtanulják a szükséges eszközök használatát is. A ZAKA nem csak a zsidó áldozatok azonosítását végzi: minden összegyűjtött maradványt eljuttatnak az áldozatok családjához, és drúz, muzulmán valamint beduin önkéntesekből álló egységeik is vannak.
A ZAKA önkéntesei részt vesznek eltűnt személyek felkutatásában is, valamint világszerte segítenek katasztrófa helyszíneken. Így például részt vettek a 2004-es Indiai óceánbeli cunami áldozatainak azonosításában, vagy a 2011-es japán földrengés utáni mentésben.  2005-ben a ZAKA Nemzetközi Mentési Egységét az Egyesült Nemzetek humanitárius önkéntes szervezetként ismerte el.