A tekercs megérkezését több száz férfi, nő és gyermek ünnepelte tánccal és dallal Berlin utcáin és a Bet Zion zsinagógában. „Isten és a zsidó nép násza ez”- mondta beszédében az egyik jelen levő rabbi.

A tekercset egy berlini család rendelte meg a holokauszt idején, hogy megélhetést biztosítson egy lengyelországi szófer (tóramásoló) számára. A tragikus események folytán az írás félbeszakadt. Befejezését nemrég rendelte meg egy család, azzal a kikötéssel, hogy Németország virágzó zsidó közösségének tulajdonába kell kerülnie.

Az ünnepség egyik résztvevőjét kérdeztem:

 

Mikor és hol került sor az új tóratekercs felavatására?

 

Ros Hásáná előtt másfél héttel, a Szelichot-imák mondásának első napján, a Brunnenstrasse 33. alatt található zsinagóga- és tanházba érkezett a tekercs. Ez az épület egyike azon kevés berlini zsinagógáknak, melyek túlélték a soát. A volt Berlini Faltól mindössze egy sarokra található épület a keleti oldalon rekedt, a háború utáni években megfosztották zsidó jellegétől. 2005-ben kezdték el az épület felújítását. Dr. Roman Skoblo, a tulajdonos hozta itt létre a Skoblo Zsinagóga és Oktatási Központot, ekkor költözött ide a Ronald S. Lauder Alapítvány által újonnan megnyitott Hildesheimer Rabbiszeminárium (melyet az 1938. november 9-i pogrom során zártak be), valamint egy jesiva, és egyebek között a közösség óvodája is. A tanház diákjai közül sokan a környéken maradtak, itt alapítottak családot, és 2013-ban ők hozták létre a Kahal Adass Jisroel közösséget, mely mára több mint nyolcvan elkötelezetten vallásos családot számlál. A közösség rabbija a Würzburgban született, londoni Meir Roberg rabbi.

 

Honnan érkezett a tekercs?

 

A tóratekercset a zürichi Rom család ajánlotta fel a közösség számára. Dr. Isaak Rom a II. Világháború idején rendelte meg a tekercs írását a Lengyelországból Svájcba menekült, Sternkucker nevű szófertől, ezzel biztosítva számára a megélhetést a háború alatt. A tóratekercset Bné Brákban ellenőrizték, és hozták újra makulátlan állapotba.

 

Hogyan zajlott az ünnepség?

 

A berlini Mitte-városrész járókelői az utcán álltak, és érdeklődéssel vegyes jókedvvel nézték, ahogyan a Kahal Adass Jisroel közösség tagjai, valamint vendégeik Izraelből, Svájcból és Amerikából, talán száznál is több kisgyerekkel együtt táncolva és énekelve vitték a közösség új tóratekercsét annak új otthonába. Az ünnepségen felszólaltak a Rom-család tagjai, Dr. Robert és Armin Rom, valamint az Európai Rabbikonferencia elnöke, Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi. A vendégek között volt még Steven Weil rabbi, az amerikai Orthodox Union ügyvezető alelnöke, valamint a híres lakewoodi Beit Midrash Gavoah tanház elnökségének tagjai, Aron Kotler rabbi vezetésével. Az eredeti Kahal Adass Jisroelt megalapító, áldott emlékű Ezriel Hildesheimer rabbi dédunokái, Prof. Dr. Meir Hildesheimer, a Bár-Ilán Egyetem történész professzora fivérével, Azaria Hildesheimer rabbival szintén az ünneplő tömeg tagjai között voltak.

 

Az ünnepség fénypontja az volt, mikor a Kahal Adass Jisroel gyermekkórusa a tekercs behelyezésekor a 24. zsoltár utolsó mondatait énekelte: „Emeljétek fel fejeitek, kapuk; emelkedjetek fel, örök ajtók, hogy bevonuljon a Dicsőség Királya! Ki a Dicsőség Királya? Az Örökkévaló, a Seregek Ura, Ő a Dicsőség Királya, Szelá!” Ezeknek a gyermekeknek hangját hallva abban a városban, ahol nem sokan gondolták az elmúlt hetven ében, hogy a zsidó élet újra virágzásnak indul, vált csak igazán egyértelművé: „Ám Jiszráél cháj!” „A zsidó nép él!”

 

Chana Deutsch

Megszakítás