Kaunas lesz Európa kulturális fővárosa 2022-ben. Az előkészületek már most megkezdődtek. Ennek keretein belül szenteltek egy hétvégét a város zsidó örökségének. Az ünnepségek részeként három nagy falfestményt mutatnak be, melyek mindegyike a város egy-egy híres zsidó szülöttét ábrázolja.

A jiddisül Kovnónak nevezett Kaunas városa mintegy harmincezer zsidónak adott otthont a második világháború elején, vagyis a város lakosainak negyede zsidó volt. A városban elsőrangú zsidó kulturális és oktatási intézmények működtek, melyek méltán voltak híresek egész Európában. A holokauszt során a város csaknem teljes zsidó lakossága odaveszett, mindössze kétezer túlélőről van tudomásunk.

A három falfestmény egyike a híres izraeli költőnőt, Lea Goldberget (1911-1970) ábrázolja. A műalkotásnak helyet adó házban, a város egyik forgalmas utcájában élt a Goldberg család, mielőtt 1935-ben az államalapítás előtti Palesztinába vándorolt volna. A festményt Linas Kaziulionis litván művész készítette. A 10X15 méteres alkotáson a költőnő, valamint a Fenyő című költeménye szerepel héber és litván nyelven. A bemutatót a helyi izraeli nagykövetség szervezte. Két nyelven felolvasták Lea Goldberg néhány költeményét. Joszi Levi, Izrael litvániai nagykövete pedig beszédet mondott: „Ha a nagy költőnő, Lea Goldberg, aki egész életében vágyakozott e gyönyörű város után, láthatná az arcképét, mely arra az utcára tekint, ahol ő élt fiatal korában, hatalmas örömöt érezne.”

Kaunas városát gyakran említik Litvánia második világháborús történelmével kapcsolatban. Itt működött a „japán Schindler”, Chiune Sugihara, és itt áll a zsidómentő holland konzul, Jan Zwardendijk emlékműve is. A városból származott Leonard Cohen édesanyja is.

A városban ugyanakkor a következő, 2021-es évet korábban egy hírhedt antiszemita emlékének akarták szentelni.

zsido.com

 

Forrás: ynet