1929 januárjában szépségversenyt rendeztek Magyarországon. 218 versenyző jelentkezett az első, országos méretű megmérettetésre. Az első díjat egy zsidó lány, Simon Erzsébet, Böske kapta.

A 20 éves lány Keszthelyen élt, apja jó nevű orvos volt a városban. Szőke hajával és kék szemével azonnal magára vonta a figyelmet, és gyorsan nagy rajongótábora alakult ki. A verseny végén ő érdemelte ki a Magyarország legszebb lánya címet.

Az első díjjal járt, hogy Simon Erzsébet képviselte hazáját az európai szépségversenyen, melyet abban az évben Párizsban tartottak. Böske 16 ország szépségkirálynőjével mérkőzött meg és ismét nyert, méghozzá nagy fölénnyel. Ő lett Európa szépe. Nagy ünnepléssel vették körül Franciaországban, a legfelsőbb körök, politikusok, művészek keresték társaságát, és fogadta a francia köztársasági elnök is.

Budapestre visszatérve kitörő örömmel üdvözölték. Sokan az első világháború és a trianoni területvesztés által megtépázott nemzeti büszkeség helyreállítóját látták benne. A vasútállomáson ezrek várták, és Budapest főpolgármestere személyesen gratulált neki.

Voltak azonban, akik nem tudták megbocsájtani Böskének származását. Már a vasútállomáson megjelentek olyan antiszemiták, akik „Miss Palesztinának” titulálták és más, zsidóellenes sértéseket kiabáltak a ceremónia során.

A szépségkirálynő emiatt igyekezett távol tartani magát a nagyobb szabású társadalmi eseményektől. Egy dedikálást azonban rendezett, ezen azonban ismét megtámadta az antiszemita csőcselék. Még aznap este diákok gyűltek a lakása elé, és ott zsidóellenes jelszavakat kiabáltak.

Európa szépeként Simon Erzsébetnek járt a lehetőség, hogy részt vegyen a Texasban rendezett Miss Universe versenyen, ám ő ezt már nem vállalta. Az antiszemita támadások mellett politikai nyomást is gyakoroltak rá, így teljesen visszavonult a közszerepléstől. A holokauszt őt sem kímélte, ám végül túlélte a borzalmakat. 1970-ben hunyt el, és a Kozma utcai zsidó temetőben helyezték végső nyugalomra.

zsido.com

Forrás: NLI

Megszakítás