A világhírű szakács a festői szépségű Pitiglianóba utazott, amit gyakran Kis Jeruzsálemnek neveznek zsidó történelme miatt.

„Az olasz konyha szívéből” – ez a címe annak a sorozatnak, amelyben Jamie Oliver újabb kulináris kihívásra vállalkozott. A sztárszakács sorozatának „Toszkána” nevet viselő részében Pitiglianóba érkezett, ahol a városka egyik zsidó asszonyától kért segítséget főzőtudománya fejlesztéséhez.

A fallal körülvett, kősziklára épült kisvárost gyakran „Kis Jeruzsálemnek” is nevezik, arra a korszakra emlékezve, amikor a helyi zsidóság virágkorát élte – derül ki a My Jewish Learning írásából. A 19. század elejéig a jeruzsálemi utcákra emlékeztető település lakosságnak csaknem 20 százaléka zsidó származású volt. Ám az egységes Olaszország 1861-as megszületése után a közösség nagy része kedvezőbb gazdasági lehetőségek reményében nagyobb városokba költözött; az 1938-ban bevezetett faji törvények következtében pedig rohamosan csökkent a zsidók száma.

A Pitiglianóban maradt zsidók többsége a környező farmokra menekült, a második világháborút követően mindössze harmincan tértek vissza otthonaikba, és mára maréknyinál kisebbre zsugorodott a közösség, amelynek hajdani fénykorára egy helyi múzeum emlékeztet.

A nehézségek ellenére azonban a város falain belül sikerült megőrizni a zsidó kultúra és gasztronómia emlékét. És Jamie Oliver szerencséjére éppen egy olyan háziasszonnyal tudott találkozni, aki máig őrzi a zsidó tradíciókat. A 87 éves Elena egy kávé kíséretében adott instrukciókat Jamie-nek, aki ezután hozzálátott a töltött articsóka recept elkészítésének.

„Nagyszerű séf vagy” – ismerte el a zsidó háziasszony, amikor megkóstolta az eredményt.

 

zsido.com

 

Megszakítás