Szentesíti-e a cél az eszközt?

 Furcsa meglepetés ért néhány olyan francia újságírót, akik Izrael-ellenességükről váltak ismerté. Néhány héttel ezelőtt, hajnali háromkor ismeretlen telefonáló arról értesítette a párizsi rendőrséget, hogy a Politis nevű internetes újság szerkesztője, Denis Sieffert elbarikádozta magát a szerkesztőségben és azzal fenyegetőzik, hogy megöli a feleségét. A nagy erőkkel a helyszínre érkező rendőrség az ablakokon keresztül betört az épületbe –  és nem találtak semmit.

Másnap, szintén az éjszaka közepén, a rendőrség azt a hírt kapta, hogy Pierre Haski, a Rue89 honlap egyik újságírója meggyilkolta a feleségét és már ki is nyitotta a gázcsapot, hogy végezzen magával. Amikor a rendőrök betörtek a lakásba, kiderült, hogy ebből egy szó sem igaz. Aztán egy éjszaka az a bejelentés érkezett, hogy Daniel Schneidermann újságíró megölte a feleségét és pisztollyal fenyegetőzik. Miután harminc rendőr szállta meg a környéket, ismét az derült ki, hogy a riasztás hamis.

Amikor az Orange mobilszolgáltató igazgatója Egyiptomban Izrael-ellenes kijelentéseket tett, valaki közzétette a telefonszámát, hogy bárki megmondhassa neki a véleményét. A sok fenyegető telefon miatt az illető feljelentést tett a rendőrségen.

Mindezt diákcsínynek is lehetne tekinteni, de az egyik betyárkodás tragikus véget ért. A szintén a Rue89-nél dolgozó újságíró Benoît Le Corre apját felhívták telefonon és a fia halálhírét közölték vele. A beteges apa szívrohamot kapott, és bár hamar kiderült, hogy a hír nem igaz, néhány nap múlva meghalt.

Mindezen akciók mögött állítólag ugyanaz a francia zsidó hacker, a harminchárom éves Gregory Chelli, vagy ahogy sokan ismerik: „Ulcan” áll. Gregory, akinek a szülei Tunéziából érkeztek Párizsba, már tizenhat éves korától a zsidó önvédelem megszervezésével foglalkozott. A Franciaországban jelenlevő antiszemita jelenségek tettekre ösztönözték, mely tettek azonban nem mindig álltak összhangban a törvényekkel. Néhány társával együtt akciókat hajtottak végre, ezek egyikében egy neonáci párt vezetőjének felgyújtották a motorkerékpárját, melyért másfél éves felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Akkor Ulcan átállt a virtuális harcra. Több száz palesztinbarát és antiszemita oldalt tört fel, és olyan cikkeket helyezett el rajtuk, melyek bemutatták a palesztinok háborús bűneit, illetve Izrael igaza mellett érveltek.

Három évvel ezelőtt komoly fenyegetések érték Párizsban, ezért előbb Romániában, majd egy görög szigeten élt. Nemrég Izraelbe költözött és Asdodban lakik. Innen folytatja tevékenységét.

A francia hatóságok a kiadatását kérték Izraeltől. Bár a két ország közt nincs kiadatási egyezmény, egyes esetekben sor kerülhet erre. Mindenesetre most William Goldandel ügyvéd védi, aki egyben az Izraeli-Francia baráti társaság elnöke.

„Nem akarok innen elmenni, még ha sok ezer rakétát lőnek is ki ide” – mondja Gregory. „Ez az én országom, nem megyek innen sehova. Aki az Izraelre való jogunkat támadja, ne gondolja, hogy csendben maradunk, hanem igenis szembeszállunk velük” – tette hozzá.

 

Dan Diamant

 

Forrás: mako.co.il

 

Kép:  Ofer Chén