A 41 éves Davi Alcolumbre a frissen beiktatott, Izrael-barát elnök, Jair Bolsonaro támogatásával nyerte el pozícióját.

Alcolumbre a legészakibb brazil tartomány, Amapá szülötte és bár 18 éve politizál az elszigetelt térségben, neve eddig nem volt országszerte ismert. “Nagyon büszkék vagyunk, hogy egy nagyszerű zsidó, Izrael őszinte barátja került a törvényhozás élére. Az izraeli kormány és az izraeli emberek nevében sok sikert kívánok.  Mázel tov!” – írta Joszi Seli, Izrael Állam brazíliai nagykövete.

“Alcolumbre hagyományosan támogat minden zsidó és cionista ügyet a Nemzeti Kongresszusban. És most, a történelem során először, személyében egy zsidó elnök állhat a szenátus élén” – lelkendezett Osias Wurman, Izrael tiszteletbeli konzulja Rio de Janeiróban.

Alcolumbre számára mindig fontos volt a zsidó közösség ügye. Tavaly például az ő kezdeményezésére világították a Nemzeti Kongresszus épületének falára a “Soha többet holokausztot” feliratot portugálul a nemzetközi holokauszt emléknapon.

“Zsidóként igyekszem határozottan kifejezni magam, mert a társadalomban a mai napig jelen van az antiszemitizmus. Mindig fontos felhívni az emberek figyelmét a holokauszt emlékére, hogy a jövő nemzedéke ne kövesse el a múlt bűneit” – nyilatkozta akkor a szenátor.

Alcolumbre közeli barátja Flavio Bolsonaro szenátornak, az elnök fiának, aki mellette kampányolt a szavazás előtt.

Forrás: TOI