Az eset nem messze történt attól a helytől, ahol a napokban gyilkolt meg egy arab férfi egy 19 éves zsidó fiút.

A Gus Ecion régióban fekvő Efrát zsidó kisvárosának kapujába vasárnap este egy arab férfi érkezett kocsijával Um Szalmona arab faluból. Egy másik, 55 éves arab férfit szállított, akinek szívrohama volt, és leállt a szíve. Egy efráti egészségügyi szakember, valamint egy helyi biztonsági őr azonnal a segítségükre sietett, és újraélesztették a férfit. A sikeres újraélesztés után kórházba szállították a beteget.

Az ilyen események, bár általában nem kerülnek be a médiába, nem példa nélkül állók Izraelben. A helyzet iróniáját az adja, hogy Efrát városának éppen ezzel a déli bejáratával szemben található Migdál Oz kibuc, az a hely, ahol alig több mint egy hete gyilkoltak meg arab terroristák egy 19 éves fiatalembert, Dvir Szoreket.

Szorek Migdál Oz kibucban élt. Jeruzsálembe utazott, hogy könyveket vásároljon a tanára számára, akkor támadták amikor hazafelé tartott. Holttestére az út mellett bukkantak rá, élettelen keze még mindig a megvásárolt könyveket szorította. Ezek a művek a népszerű, erőteljesen baloldali nézeteket valló izraeli író, Dávid Grossman alkotásai voltak. Szoreket majdnem pontosan 19 évvel az után gyilkolták meg, hogy anyai nagyapját, Binjámin Herling rabbit 2000 októberében egy arab merénylő agyonlőtte. Arab közösségekben sok helyütt cukorkaosztással ünnepelték a gyilkosságot. Az elkövetőket sikerült kézre keríteni.

Az Efrát felé vezető 60-as út másik oldalán fekszik Elázár, egy kis zsidó település. Itt szenvedett súlyos sérüléseket egy zsidó testvérpár, Náchum és Noám Nevisz egy gépkocsival elkövetett gázolásos merénylet során. A fiatalok a településük kapuja előtti buszmegállóban várakoztak, amikor egy arab terrorista gépkocsijával beléjük hajtott. A 17 éves Náchum életveszélyesen megsérült, és több műtétet hajtottak végre rajta, míg sikerült állapotát stabilizálni. 20 éves nővére súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A zsidók ellen rendszeresen elkövetett terrortámadások ellenére Gus Ecion arab lakosai tudják: ha sürgős egészségügyi segítségre van szükségük, a legjobb, ha Efrátba mennek, mert ott kapják meg a lehető legmagasabb színvonalú sürgősségi ellátást.


zsido.com

Forrás: TOI