Argentínában a ’90-es években két brutális támadás is érte a zsidókat.

26 évvel az izraeli nagykövetség elleni terrortámadás után, most először támogatta a megemlékezést az argentin kormányzat. Szintén a változást mutatja, hogy az eseményt az ország emberi jogi központjában tartották. A robbantás 1992. március 17-én rombolta le az izraeli nagykövetség épületét Buenos Airesben, 29 ember meghalt, 242 megsérült.

A Nemzeti Emlékezet Archívum alelnöke beszédében a kormányzat elkötelezettségé hangsúlyozta. Az emberi jogi központ épülete szimbolikus helyszín: a katonai diktatúra idején ellenzékieket kínoztak és gyilkoltak meg itt. Ma múzeum működik az épületben. Az emberi jogokért felelős tisztségviselő Claudio Avruj hangsúlyozta, hogy akik az egykori terrortámadást elkövették nem csak zsidókra, de az egész nemzetre is rátámadtak – olvasható a jta.org cikkében.

A megemlékezésen túlélők és az áldozatok rokonai is ott voltak, valamint az izraeli nagykövetség képviselői. Az izraeli nagykövet azt emelte ki, hogy a támadás kihatott az egész argentin társadalomra, de az elkövetők – akik mögött Irán állt – nem fizettek meg tettükért. Feltehetően a zsidó központ elleni 1994-es támadást is Iránból szervezhették.

zsido.com

Kép: jta.org