Tisá beáv böjtnapja szigorú, 25 órás böjt. Nem tórai eredetű, ezért nem jár munkatilalommal, bár a gyászból fakadóan számos korlátozás érvényes ezen a napon. Ezek: evés, ivás, fürdés, illatszerek használata, bőrcipő viselése, házasélet, tórai szakaszok tanulmányozása (kivéve azokat, melyek szomorúsággal töltik el az embert), mások üdvözlése és hogylétük iránti érdeklődés, valamint (a nap deléig) munka és széken való ülés.

Idősekre, betegekre, várandós, illetve szoptató asszonyokra kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak, érdemes a témában jártas rabbitól útmutatást kérni arra nézve, hogy ki van felmentve a böjt alól és milyen mértékben (ehet és ihat szükség szerint, vagy csak meghatározott, kisebb mennyiségekben, úgynevezett siurokban). Ebben az évben a különleges helyzetre való tekintettel Izrael Állam askenáz főrabbija, Dávid Lau rabbi állásfoglalást adott ki, melyben részletesen leírta a koronavírus által érintett személyekre vonatkozó tisá beávi szabályokat.

A főrabbi által kiadott levél hangsúlyozottan erre az évre vonatkozó útmutatásokat tartalmazza. „A járvány mindannyiunk sajnálatára erősödik” – hangzik a felütés, majd így folytatódik – „és szükségünk van az Ég kegyelmére. Tisá beáv napján a szokásosnál is nagyobb lesz a forróság. Mindannyiunk kötelessége teljes mértékben betartani az Egészségügyi Minisztérium által a számunkra előírt rendeleteket, és ezekhez szeretném hozzátenni a háláchikus [a zsidó jogból eredő] előírásokat.”

 

Ezután pontokba szedve olvashatjuk a szabályokat:

 

 • Igazolt koronavírusos beteg nem böjtölhet, akkor sem, ha jól érzi magát.
 • Nem böjtölhet az, akinek 38 foknál magasabb láza van.
 • Aki a koronavírus-fertőzés tüneteit: gyengeség, köhögés, az ízlelés, illetve szaglóérzék elvesztése érzékeli magát, nem böjtöl.
 • Aki felépülőben van a koronavírusból, nem böjtöl.
 • Az, aki már teljesen meggyógyult, ám még gyengének érzi magát, nem böjtöl.
 • Az, aki izolációban van, és semmiféle tünetekkel nem rendelkezik, böjtöl, és amennyiben egy kicsit is gyengének érzi magát, siurokban igyon (9 percenként maximum 37 cm3). Ha továbbra is gyenge, és rosszabbodik a helyzet, akkor egyen rendesen.
 • Különös mértékben oda kell figyelni a higiéniai előírások betartására és a kéz alkoholos géllel való fertőtlenítésére. Megengedett a szappanos kézmosás és más testrészek szappanos lemosása, amennyiben a higiénia megköveteli.
 • Akinek tilos böjtölnie, egyáltalán ne kezdje el a böjtöt, és nem szükséges siuroknál kisebb mennyiséget ennie.
 • Akinek szabad tisá beávkor ennie, az is csak annyit egyen, amennyire szüksége van, és egy étkezés alkalmával csak egyfajta ételt fogyasszon.
 • Szükségtelen hangsúlyozni, hogy a gyász előírásai azokra is vonatkoznak, akik nem böjtölnek.
 • Annak érdekében, hogy minél kevesebb ideig tartózkodjunk közösségi térben, illetve a szokatlanul forró időjárási körülmények miatt idén rövid kinot imát mondunk. A kinotot otthon is el lehet mondani, nincs hozzájuk szükség zsinagógára. Csak a „Sábát szuru meni”, a „Cion hálo tisáli”, valamint az „Éli Cion” kezdetű kinotot mondjuk el közösségben, a többit mindenki a saját otthonában
 •  

Imádsággal minden élő Orvosához, hogy küldjön balzsamot és gyógyírt, érjen véget a járvány és felépíthessük a Szentélyt minél hamarabb, még napjainkban. Ámen.

 

Dávid Lau, Izrael főrabbija, a Nagy Rabbinikus Tanács elnöke

 

Jó egészséget és jelentőségteljes böjtöt kívánunk olvasóinknak!

 

zsido.com