A St. Louisban működő Washington University lubavicsi kirendeltsége megrendezte az első teljesen hulladékmentes szombati vacsoráját, és ebből hagyományt szeretnének teremteni.

A megvalósítást hosszas előkészítés előzte meg, ebben az egyetemi diákszövetség környezetvédelmi bizottsága nyújtott segítséget a chábádnak.

Chana Novack rebecen, a chábád programszervezője elmondta: kezdeményezésük célja, hogy felhívják a hallgatók figyelmét a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre, illetve reményét fejezte ki, hogy más diákszervezetek is követik majd példájukat.

“Egy átlagos sábáti vacsorán 150 vendégünk van. Egy kis helyiségben tartott, két órás program levezénylése hulladékképzés nélkül nem egyszerű feladat. Az egyetem környezetvédelmi bizottsága keresett meg bennünket azzal a kéréssel, hogy próbáljuk a programjainkat zöldebbé tenni. Sok tanáccsal láttak el bennünket, ezért nekiláttunk a megvalósításnak.” – mondta Novack.

Novack rebecen

A tavalyi évben egy zöld sábátot tartott a chábád, és ezt idén több hasonló követi majd. “A környezetvédelmi bizottság célja, hogy minden egyetemi klubot szaktanáccsal és anyagi támogatással segítsen évente egy-két programjuk környezetbarátabbá tételében. Remélhetőleg idővel beépítik a költségvetésükbe az ezzel járó terheket.”- mondta a bizottság vezetője, Hannah Greenhouse.

A chábád esetében működött ez a modell. A tavalyi zöld sábátot még a környezetvédelmi bizottság támogatásával rendezték meg, idén azonban már a saját, e célra elkülönített keretükből gazdálkodhatnak, kiegészítve a hallgatók önkéntes munkájával.

“Ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezést megvalósíthassunk, szükség van a résztvevők közreműködésére is. Minél nagyobb szerepet vállalnak a diákok a hulladékok válogatásában és a komposztálásban, illetve minél inkább környezettudatosan gondolkodnak, annál nagyobb sikerrel haladhatunk a megkezdett úton.”- mondta Novack.

A chábád sikerén felbuzdulva egyre több diákszervezet kapcsolódik be a programba. “Hétről-hétre csökken a hulladéktermelés, és ez nagy hatással van környezetünk minőségére. A hallgatók látják, hogy a chábád sikeresen vezette be a megfelelő változtatásokat, és úgy gondolják, hogy ha ők képesek voltak erre, akkor a saját klubjuk számára sem lesz lehetetlen megbirkózni a kihívással.” – mondta Greenhouse.

A Washington Egyetem

A lubavicsi diákszervezet számára is fontos, hogy jó példát mutassanak az egész egyetemi közösség számára. “A célunk nem csak a hulladéktermelés visszafogása. Arra is törekszünk, hogy a hallgatók között élénk párbeszéd alakuljon ki a környezetvédelemről, és lássák, hogy a hagyományos zsidó értékrendben ez milyen nagy jelentőséggel bír.”- mondta Novack.