Az intézmény belső vizsgálata megállapította, hogy az egyetem által szponzorált eseményen valóban antiszemita kijelentések hangzottak el.

 

A kifogásolt esetre a 2018 februárjában tartott, Az én Jeruzsálemem: Válasz az Egyesült Államok nagykövetségének bejelentésére című panelbeszélgetésben került sor. A vizsgálat szerint az elhangzott megjegyzések között olyanok is voltak, melyek antiszemita utalásokat tartalmaztak.

A purim ünnepén tartott beszélgetést a winnipegi Szabad Zsidó Hangok, a manitobai Kanadai Arab Szövetség, és más egyesületek szervezték, és az egyetem egyik alosztálya finanszírozta. Kifejezett célja az volt, hogy megvitassák a zsidó, muszlim és keresztény reakciókat az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése, és ezzel Jeruzsálem fővárosként való elismerésével kapcsolatban.

Az egyetem állásfoglalásában szerepelt, hogy „sajnálja az Én Jeruzsálemem című eseményen elhangzott antiszemita kijelentéseket. A jelentésben foglalt ajánlásokra adott válaszként az egyetem együtt dolgozik majd a zsidó közösséggel és más, faji alapon megkülönböztetett csoportokkal, hogy javítsuk kampuszunk légkörét, és előmozdítsuk a biztonság és a befogadás ügyét.” A jelentésben szerepelt néhány egyéb, az egyetemmel kapcsolatban felmerült probléma is, többek közt, hogy a szervezők elutasították a kanadai B’nai Brith zsidó szervezet azon kérését, hogy az esemény lebonyolításába autentikus zsidó perspektívát is belevonjanak, és ennek érdekében olyan időpontra helyezzék a beszélgetést, amikor a zsidó közösség teljes mértékben képviseltetni tudja magát. Purimkor ugyanis sokaknak nem volt alkalmas a beszélgetésen való részvétel.

Ran Ukashi, a B’nai Brith emberi jogi ligájának nemzeti igazgatója, aki részese volt a jelentés készítésének, ezt mondta: „Meg vagyunk elégedve azzal, hogy a Winnipegi Egyetem komolyan vette az ügyet, és elnézést kért az eseményen elhangzott antiszemita kijelentések miatt. Ez az incidens arra is rávilágít, hogy mennyire fontos, hogy az egyetemek a Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetség antiszemitizmus definícióját alkalmazzák, mivel az világosan meghatározza, mit jelent az antiszemitizmus, amibe beletartozik a zsidóellenes gyűlölet népszerűsítése az anticionizmus örve alatt.”

A B’nai Brith szervezetnek még februárban jutott tudomására, hogy a panel zsidó résztvevője David Mivasair, egy vancouveri Izrael-ellenes aktivista lesz. Azt is kifogásolták, hogy a másik két résztvevő, Fadi Ennab és Idris Elbakri szintén Izrael-ellenes nézeteket valló aktivisták. Elbakri az izraeli zsidókat „európai telepesek”-nek nevezte, és azt mondta, hogy a zsidó önmeghatározás nem értelmezhető az „arab Közel-Keleten”. Ennab pedig a zsidó államot azzal vádolta, hogy „népirtást” követ el a palesztinokkal szemben.

Winnipeg városában az elmúlt években többször is sor került antiszemita incidensre. 2017 augusztusában például antiszemita tartalmú graffitikat festettek fel a város több pontján, majd szilveszterkor antiszemita szövegeket tartalmazó csomagot hagytak egy zsidó házaspár küszöbén. Ugyanakkor a Winnipegi Egyetem az Izrael elleni bojkottot hirdető BDS mozgalom indítványának elfogadása ellen szavazott.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás