A londoni Chelsea labdarúgócsapat együtt készül a január 27-i, nemzetközi holokauszt emléknapra Solomon Souzával, a neves brit-izraeli graffiti-művésszel. Souza elhurcolt zsidó focisták és brit hadifoglyok képét festi meg a csapat Stamford Bridge-ben álló stadionjának falára.

Az együttműködés része a Chelsea FC “Mondj nemet az antiszemitizmusra!” elnevezésű kampányának, melyet a csapat tulajdonosa, az izraeli állampolgársággal is rendelkező Roman Avramovich kezdeményezett.

“Emberek milliói vesztek oda a holokausztban. Ahogy a második világháború élő emlékezete egyre halványul, úgy válik egyre fontosabbá, hogy emlékezzünk az egykori szörnyűségekre és gondoskodjunk arról, hogy mindez ne történhessen meg újra. Azzal, hogy ezen emberek alakját jelenítjük meg a stadion falán, azt reméljük, hogy a felnövekvő nemzedék inspirációt merít az antiszemitizmus, a diszkrimináció és a rasszizmus elleni harchoz, legyenek bárhol is a világon.

A graffitiket készítő művész, Salomon Souza Londonban nőtt fel, majd Izraelbe vándorolt. A jeruzsálemi piac, a Mácháne Jehuda környékén már több mint 250 falfestménye látható.

“Nagy örömmel fogadtam a Chelsea és Abramovich meghívását. A nagymamám, Liselotte Souza 1939-ben menekült a nácik elől az Egyesült Királyságba, így ez a projekt sokat jelent a számomra” –  mondta Souza.

Az 12 x 7 méter területű festmény három embert ábrázol, ők a következők:

  • Weisz Árpád, aki Magyarországon, a Törekvés SC-ben kezdte pályafutását, és magyar színekben vett részt az 1924-es párizsi olimpián. Játszott a csehszlovák bajnokságban is, és tagja volta Makkabi Brno csapatának. 1926-ban családjával Olaszországba települt, ahol az Alessandria, majd az F. C. Internazionale Milano edzője lett. Amikor menekülniük kellett Olaszországból, a Weisz család Hollandiában telepedett le, ahol Árpád az FC Dordrecht csapatát edzette. 1942-been mindannyiukat Auschwitzba deportálták. Feleségét, Elenát és két gyermeküket, Robertót és Clarát azonnal megölték. Weisz Árpádot 1944 januárjában érte a halál.
  • Julius Hirsch a német nemzeti válogatott első zsidó játékosa volt és hét nemzetközi mérkőzésen vett részt 1911 és 1913 között. 1923-ban vonult vissza a labdarúgástól. 1943. március 1-én Auschwitzba deportálták. Halálának időpontja ismeretlen.
  • Ron Jones, más néven “Auschwitz góllövője” brit hadifogolyként került a koncentrációs táborba 1942-ben. Részt vett a hadifogoly-körletben rendezett labdarúgó bajnokságban, ahol ő szerezte a legtöbb gólt a walesi csapat tagjaként. 1945-ben Jonest is az Auschwitzot elhagyó halálmenetbe kényszerítették. Közel 1500 km-t tettek meg gyalog Lengyelországból indulva, Csehszlovákián át Ausztriáig, ahol az amerikai csapatok szabadították fel őket. Kevesebb, mint 150 ember élte túl a menetelést. A háború után visszatért Angliába, ahol évtizedeken át karitatív tevékenységet folytatott. 102 éves korában, 2019-ben érte a halál.

 

zsido.com

Forrás: JPost