A franciaországi Strasbourgban bejegyzett „Világ nácik nélkül” elnevezésű civil szervezet válaszként a náci mozgalmak világszerte tetten érhető feléledésére 2013 júniusában a magyarországi Tett és Védelem Alapítvány (TEV) részvételével rendezett már nemzetközi konferenciát az Egyesült Államok Képviselőházában. A tanácskozás számos hasznos megoldási javaslatot dolgozott ki a nácizmus újjáéledésének megakadályozására, melyeket a szervezők éves kiadványukban a „White Papers of Hate” azaz „A gyűlölet fehér lapjai” című kötetükben jelentettek meg először 2012-ben, utoljára 2014-ben.

Idén január 21-én mindkét kiadványt bemutatták a partnerszervezeteknek Washingtonban, az Egyesült Államok képviselőházának épületében tartott sajtótájékoztatón. Ez alkalommal ismertette a Világ nácik nélkül meghívására a Tett és Védelem Alapítvány is a 2013-14 évi „Antiszemita gyűlöletcselekmények és incidensek” című monitoringjelentését.

 A dokumentum bemutatását Bodnár Dániel, a TEV elnöke egészítette ki magyarországi helyzet elemzésével. Mint mondta, bár a politikai antiszemitizmus jelen van a mindennapokban, mégis, ellentétben a nyugat-európai helyzettel, Magyarországon a szélsőséges vallási indíttatású fizikai fenyegetettség nem része a zsidó közösségek mindennapjainak. Beszédében kitért a hazai antiszemita incidensek és jelenségek elmúlt években tapasztalható tendenciáira, valamit a TEV jogvédő tevékenységével kapcsolatos eredmények bemutatására.

Az eseményen – ahol a közelmúltbeli franciaországi történések kapcsán a belga Antiszemitizmus elleni Liga igazgatója adott tájékoztatást az országában tapasztalható fenyegetettségről és a belga zsidó közösség előtt álló legújabb kihívásokról – amerikai kongresszusi és kormányzati képviselők is részt vettek.

Ebből következően a TEV éves monitoringjelentéséből az amerikai nyilvánosság először kaphatott közvetlenül egy zsidó közösségek által életre hívott civil szervezet professzionális és elhivatott tevékenységén keresztül részletes, elemző tájékoztatást a magyarországi antiszemita gyűlöletcselekményekről és incidensekről.