Egy tabu alkonya?

Az izraeli közszolgálati rádió az íratlan szabályt megszegve Wagner darabot játszott egyik műsorában. Két nappal később a Zene Hangja nevű, klasszikus muzsikát sugárzó adó szerkesztői elnézést kértek a hallgatóktól, hibának nevezve a német zeneszerző Istenek Alkonya című művének bejátszását.

Richard Wagner köztudottan antiszemita volt és világnézete sok hasonlóságot mutatott a későbbi uralomra jutott náci ideológiával. Adolf Hitler igen nagyra tartotta munkásságát.

Bár Izraelben nem tiltja törvény, hogy Wagner zenéjét sugározzák a rádióban, vagy Wagner darabot játsszon egy zenekar, ám a közmegegyezés szerint a zsidó államban ez nem fordulhat elő. A tabut időnként figyelmen kívül hagyják, ami minden alkalommal nagy botrányt kavar a közvéleményben.

A közszolgálati rádió szóvivője elmondta, hogy a hosszú évek óta érvényben lévő belső szabályzat szerint a Zene Hangja adó továbbra sem játszik le Wagner szerzeményt. „Ennek oka, hogy megértést tanúsítunk az adásunkat hallgató holokauszt-túlélők érzelmei iránt. A zenei szerkesztő hibát vétett, amikor a kifogásolt zeneszámot beválogatta a műsorba. Rossz döntést hozott, amiért elnézést kérünk a hallgatóinktól.” – mondta a szóvivő.

Izraelben nem mindenki ért egyet az íratlan szabállyal. Létezik egy Izraeli Wagner Társaság nevű szervezet, mely a zeneszerző műveinek elfogadtatásáért küzd. Véleményük szerint nem szabad a művészi teljesítményt és a politikai meggyőződést összekeverni. „Legalább annyi holokauszt-túlélő kedveli Wagner muzsikáját, mint ahányan elutasítják azt. Gyönyörű műveket szerzett” – jelentette ki Jonátán Livni, a társaság vezetője.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás