Német lapinformációk szerint a Sin Bét volt főnöke előbb tudott a német autógyárat elmarasztaló amerikai jelentésről, mint maga a cégvezető.

A Der Spiegel és a WirtschaftsWoche információi szerint két évvel ezelőtt, tehát hónapokkal a Volkswagen dízelmotorjait érintő csalási botrány kirobbanása előtt, Avi Primor akkori izraeli nagykövet és Juval Diskin IT-üzletember, az izraeli hírszerzés (Sin Bét) volt főnöke egy találkozón olyan papírt mutattak Ferdinand Piëch-nek, a VW felügyelőbizottsági elnökének, amely szerint az amerikai hatóságok csalást gyanítanak a motorok károsanyag-kibocsátási adatait illetően. A dokumentum állítólag azt is tartalmazta, hogy erről az amerikaiak már értesítették is Martin Winterkornt, a konszern akkori elnökét. (Azóta már Piëch is és Winterkorn is lemondtak posztjaikról.) A Sin Bét és a (volt) munkatársaival kapcsolatos hírekhez fontos tudni, hogy a belföldi hírszerzés nem a védelmi minisztérium alá tartozik, mint a többi izraeli titkosszolgálat, hanem közvetlenül a miniszterelnök alá.

Emlékezetes, hogy az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) 2015 szeptemberében megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A legnagyobb európai autógyártó vállalat, a VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte mintegy 11 millió gépjárművet érintett, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el. A most kipattant, az izraeli hírszerzést is érintő “utóbotrány” érdekessége, hogy Winterkorn ellen épp január végén indított az ügyészség újabb vizsgálatot csalás gyanújával, hogy kiderítse, pontosan mikor szerzett tudomást a volt nagyhatalmú VW-vezér a csaló szoftver telepítéséről.

A Volkswagen azt állítja, hogy az igazgatótanácsot 2015 augusztusában tájékoztatták, az amerikai hatóságokat pedig szeptember elején értesítették a csalást lehetővé tévő szoftverről. Winterkorn egy parlamenti meghallgatáson nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, mikor szerzett tudomást a csaló szoftver módszeres alkalmazásáról, szerinte ha tudott volna róla, azonnal intézkedett volna. Piëch viszont tavaly év végén, az izraeliek által bemutatott amerikai iratra hivatkozva azt állította, már márciusban, öt hónappal az ügy kirobbanása előtt tájékoztatta Winterkornt az iratról, aki azonban közölte vele, hogy nem létezhet ilyen dokumentum.

Az ügy mindkét izraeli érintettje azóta cáfolta, hogy bármi közük lenne az amerikai információ továbbadásához. Primor nem a találkozó tényét tagadta (izraeli biztonsági szakértők régóta dolgoznak a Volkswagen fejlesztéseinél), csak azt, hogy a dízelbotrányról szó lett volna, Diskin pedig “teljes nonszensznek” nevezte a volt VW-vezér állításait. Az azonban még nem derült ki, hogy az izraeli hírszerzést 2005-2011-ig irányító Diskin hogyan és miért juthatott hozzá az amerikai dokumentumhoz. A Bild német bulvárlap már azzal a címmel számol be az ügyről, hogy “Az izraeli titkosszolgálat kémkedett a VW-nél?” A lap szerint a volt cégelnök bizonyítékok nélkül vádaskodik, és csak bosszút akar állni menesztése miatt. A német parlament, a Bundestag mindenesetre meghallgatást tervez a nemzetbiztonsági kérdéseket is felvető ügyben, de Piëch máris jelezte, hogy azon nem fog megjelenni.

Diskin egyébként a hírek szerint főként azért vett részt a németországi megbeszélésen, hogy nyélbe üssön egy újabb üzletet a VW-vel, ami létre is jött: tavaly szeptemberben alakult meg – egyfajta cégen belüli startupként – a CyMotive Technologies, amelyet 40%-ban a VW, 60%-ban pedig Diskin volt Sin Bét-szakértőkből álló cége, a Diskin Advanced Technologies tulajdonol. (Technológiai tudása révén Izrael élen jár az autók biztonságát vezérlő rendszerek gyártásában, az egymással összekötött okosautók hackerektől való védelmében.) Kérdés persze, hogy a sikeres üzletkötés bármilyen módon összefügg-e a rejtélyes februári találkozóval, ahogy az is, hogy éppen e cégtől kaphatta-e a volt izraeli nagykövet a minősített adatokat is tartalmazó, bizalmas amerikai jelentést. Német hírszerzők abból indulnak ki, hogy amerikai titkosszolgák adhatták ki izraeli partnereiknek – tekintettel a két szolgálat rendkívül jó kapcsolatára.

Zsido.com, MTI

Kép: MTI