Kitiltottak a vizsgáról egy zsidó diákot a Moszkvai Állami Egyetemen, mert nem volt hajlandó levenni a kipáját.

Vjacseszláv Baburin földrajz professzor a vizsga elején felszólította a diákot, hogy döntse el: leveszi a kipáját, vagy elhagyja a termet. A diák – vallásos meggyőződése miatt – az utóbbi opció mellett döntött. Később talált egy olyan tanárt, aki hajlandó volt kipában is levizsgáztatni.

Az érintett diák, a mozgóképtudomány-szakon tanuló Lev Boroda később panaszt tett az ügyben az egyetem vezetőségénél, és értesítette a moszkvai SOVA Központot, mely egy rasszizmust monitorozó civil szervezet. Boroda azt is elmondta, hogy nem ez volt az első eset, amikor származása miatt megalázó helyzetbe került az egyetemen. Jom kipur előtt a diák értesítette egy másik tanárát, hogy a zsidó ünnep miatt egy napot kimarad, mire a tanár ráüvöltött, hogy inkább keresztelkedjen meg.

A mostani panaszra reagálva Szergej Dobroljubov, a földrajz tanszék dékánja közölte, hogy munkatársa csupán az egyetemi szabályzatot követte, mely megtiltja a fej befedését az intézmény területén. Azt is hozzátette, hogy tavaly egy muszlim diáklánynak kellett megválnia tradicionális kendőjétől, amikor vizsgára érkezett. “Nem találok kivetnivalót Baburin professzor eljárásában, megvolt a joga hozzá, hogy így döntsön” – mondta a dékán.

A professzor visszautasította, hogy antiszemita lenne és így nyilatkozott az ügy kapcsán: “Engem nem érdekel, hogy kiről van szó. Lehet zsidó, muszlim, buddhista vagy akár szikh is.”

zsido.com

Forrás: Arutz7