A Dél-Afrikai Köztársaság frissen beiktatott elnöke áldást kapott Asher Deren rabbitól, a Chábád mozgalom helyi képviselőjétől.

Mivel a rabbi kohén, azaz a bibliai Áron főpap leszármazottja, ezért a hagyományos papi áldással áldotta meg az elnököt. “Amikor áldásra emeltem a kezem, szerényen lehajtotta a fejét és látszott rajta a meghatottság” – mondta Deen rabbi, aki felidézte, hogy a Lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi arról biztosította az ország zsidó közösségét, hogy Dél-Afrika biztonságos és virágzó lakóhely marad a számukra egészen a messiás eljöveteléig. “Bizonytalan és veszélyes időszakon mentünk keresztül, ezzel együtt nagy lehetőségek állnak közösségünk előtt. Együttműködést, átláthatóságot, biztonságot és prosperálást várunk a jövőben” – jelentette ki. Az ország főrabbija, Warren Goldstein Dél-Afrika felvirágzására és a helyzet konszolidálódására utalva szintén megemlítette a Rebbe valóra vált üzenetét.

Dél-Afrikának egyébként nagy szüksége van az áldásra, különösen Fokvárosnak, amely a hosszú évek óta tartó szárazság miatt sohasem látott vízhiánnyal küzd, és fennáll a veszély, hogy hamarosan teljesen kifogynak az ivóvízből. A rettegett “Zero Day” bejelentése esetén vizet csak korlátozott mennyiségben, a hadsereg által védett elosztó központokból lehet majd szerezni.

Ivóvízért imádkoznak

 A vízproblémák az ókori Közel-Keleten is gyakoriak voltak, ezért a zsidó irodalom kiemelten foglalkozik ezzel a témával. A Talmud Táánit traktátusában arról olvashatunk, hogy a bölcsek milyen eszközökkel – imákkal, böjttel, sófárfújással – próbáltak csapadékot előidézni. A fokvárosi Chábád közösség az ősi példa nyomán, a vészhelyzet tavaly áprilisi kihirdetése óta, esőért könyörgő összejövetelek sorozatát tartott az óceánparton, melyek során zsoltárokat mondtak és ivóvízért imádkoztak a megjelentek.

“Eddig is imádkoztunk és ezután is imádkozni fogunk. E célból adtunk ki egy kis könyvecskét, melyben rövid imák, talmudi idézetek, és elgondolkodtató tanítások vannak, és így a közösség minden tagja számára könnyebbé válik, hogy bárhol és bármikor az esőért fohászkodjon” – mondta Mendel Popack rabbi, a fokvárosi Chábád-központ alapítója.

Az ima mellett a rabbi gyakorlati segítséget is igyekszik nyújtani. Szponzorok és légitársaságok bevonásával nagy mennyiségben szállíttatott a városba olyan egészségügyi csomagokat, melyek segítségével minimális mennyiségű víz mellett is megoldható a mosakodás és a fenntartható az alapvető higiénia. “Bár a legrosszabb lehetőség bekövetkeztére készülünk fel, mégis a legjobb lehetőség megvalósulásában bízunk” – jelentette ki a rabbi.

Ivóvízért imádkoznak

“A reménynek nagyon nagy jelentősége van. Nem feledjük a Rebbe Dél-Afrikára vonatkozó ígéretét, melynek megvalósulását láttuk a politikai és gazdasági élet stabilizációja során, most pedig azt reméljük, hogy olyan területen lehetünk tanúi, melynek megléte eddig evidencia volt a számunkra: ivóvizet szeretnénk”- mondta Deren rabbi. A rabbi eközben elkezdte a közösségi intézmények önálló vízellátásának megszervezését is. A felesége, Zeesy által vezetett Sinai Academy számára már beszereztek víztárolókat, bár azt még nem tudják, hogy lesz-e lehetőségük feltölteni azokat. A zsidó iskolában “Mondj köszönetet, takarékoskodj és imádkozz” jelszóval oktatási programot indítottak. Ennek keretében a tanulók jobban odafigyelnek, hogy minden pohár víz elfogyasztása előtt elmondják a megfelelő áldást, takarékoskodjanak a vízfelhasználással és imádkozzanak, hogy megfelelő mennyiségű csapadék hulljon az elkövetkezendő hónapokban és években.

“Odafönt északon, a zsinagógákban gyűjtést rendeztek, hogy a közösség legelesettebb tagjai is ivóvízhez juthassanak.” – utalt Deren rabbi a fokvárosinál jelentősebb johannesburgi hitközségre.

Mindeközben a fokvárosi emberek arra készülnek, hogy otthonaikban és munkahelyeiken hamarosan megszűnik a folyóvízellátás. Már most is mosogató vagy mosóvizet használnak az illemhelyek öblítésénél, a zuhanyzási időt pedig néhány percben korlátozzák.

“Ahogy a zsidók mindig is tettek krízishelyzetben: megtesszük, ami tőlünk telik, a többit pedig Istenre hagyjuk.” – foglalta össze a helyzetet Deren rabbi.

zsido.com

Forrás: Crownheights.info, Crownheights.info