Németországban hetven év után jelent meg először Adolf Hitler kötete. Egy év alatt 85 ezer példányt adtak el.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a második világháború után 70 évvel, 2016. január 1-jén járt le a Mein Kampf szerzői jogvédelme Németországban. Hosszas vitákat követően tavaly a müncheni Kortárs Történelmi Intézet (IfZ) történészcsoportjának kommentárjaival és magyarázataival vált újra elérhetővé az írás.

A kiadót megdöbbentette a könyv iránti kereslet nagysága. Összesen öt utánnyomtatásban 85 000 példányt adtak el Adolf Hitler antiszemita művéből Németországban tavaly – adta hírül tegnap a BBC.

Andreas Wirsching (képünkön), az IfZ igazgatója azt nyilatkozta, hogy a számok őket is lesújtották. A férfi szerint az „okos” tanárok jól teszik, ha használják az újonnan kiadott kéziratot a tantermekben, azonban hangsúlyozta: nem volna helyes az 1950-es évekhez hasonló vitákat megismételni, amikor sokan azt állították, hogy „mindenért egyedül Hitler volt a hibás”.

Az antiszemita könyv akadémiai változatáért 58 eurót kérnek a német könyvesboltokban. A kötet borítója teljesen fehér, a kommentárokon túlmenően ennyiben is különbözik az eredeti kiadástól, amin Adolf Hitler szerepelt. A horogkereszt és más náci szimbólumok máig tiltott listán vannak Németországban.

A kiadó most a francia változat megjelentetését tervezi.

zsido.com

Képek forrása: BBC