Ötven évvel ezelőtt a három ejtőernyős elsők között lépett a felszabadított Jeruzsálem területére.

Nem mindennapi idegenvezetésben lehetett részük azoknak az egyetemi hallgatóknak, akik a héten három egykori izraeli katona társaságában látogathattak el a jeruzsálemi Siratófalhoz. Dr. Yitzhak Yifat, Tzion Karasenti és Chaim Oshri ejtőernyősökként harcoltak az 1967-es összecsapások során Izraelben, és elsők között léptek a felszabadított Jeruzsálem területére. A három katonáról készült fotó a világsajtót bejárva hamar a hatnapos háború győzelmének szimbólumává vált.

Napjainkban, Jeruzsálem újraegyesítésének ötvenedik évfordulóján az egykori katonák Izrael helyettes külügyminiszterének, Tzipi Hotovely társaságában tértek vissza Jeruzsálem óvárosába, ahova több fiatal egyetemista is elkísérte őket. A David Rubinger készítette fotóból a katonák dedikált példányt ajándékoztak az izraeli vezető számára.

Tzion Karasenti személyes élményeiről beszámolva elmesélte, hogy amikor 1967-ben elérkeztek a Siratófalhoz, úgy érezte: abban a pillanatban Izrael államának szívdobogása helyreállt. Hotovely szintén ünnepinek minősítette az eseményt, és hangsúlyozta: „A Siratófal iránti vágy és azon ejtőernyősök könnyei, akik 2000 évnyi imádkozás után visszatértek a falhoz, a legjobb választ jelentik azok számára akik megpróbálják kiirtani a zsidó emberek mély kapcsolatát a fővárosuk felé”.

Hotovely továbbá leszögezte, hogy Izrael számára a jövőben is kötelesség Jeruzsálem egységének megőrzése és státuszának stabilizálása, annak érdekében, hogy az egész világ a zsidó állam fővárosaként tekintsen rá – olvasható az Arutz Sheva oldalán.

zsido.com

 

Képek forrása: Times of Israel/Arutz Sheva