Szeptember elején még csak ígéret volt az októberi átadás, de most már tényleg látogatható a nagyváradi ortodox zsinagóga

A jewish-heritage-europe.eu tudósítása szerint a romániai Holokauszt Emléknapon, tehát október 9-én megtörtént a felszentelés. Decemberre tervezik a zsidó múzeum megnyitását, ahol látható lesz egy holokauszt emlékmű is, amin az áldozatok nevét sorolják fel. A nagyváradi zsidó közösség elnöke, Koppelman Félix az ünnepségen örömét fejezte ki, hogy ilyen rövid idő alatt elkészültek a helyreállítással és a meggyalázott, lepusztult épületbe visszatért az élet. A ceremónián megjelent egy holokauszt-túlélő is, Blúm Zoltán, aki gyertyákat gyújtott az áldozatok emlékére.

Ahogy arról beszámoltunk a zsinagóga a ’20-as évek végén épült Pintér István tervei alapján, az utolsó a hat közül, amelyik még most is áll a városban. Az épület a zsidó közösség tulajdonában van, de 2016-ban a város örökségvédelmi hivatala átvette a felügyeletét. Az eddigi felújítás, ami a tetőt, a külső és belső felületeket, a padlót és a fűtési rendszert érintette, nagyjából 80 ezer euróba került. 

A szintén jelentős Cion zsinagóga megújulásáról 2015-ben számoltunk be. A Sebes-Körös fölé magasodó zsinagóga Nagyvárad fontos látványosságának számít. Az épület hosszú évekig állt üresen, egyre romló állapotban. Az eklektikus stílusú templom Busch Dávid és id. Rimanóczy Kálmán tervei alapján készült el 1878-ban.

zsido.com

Kép: oradea.ro

 

Megszakítás