Tömegesen készülnek kivándorolni a szefárd zsidók Törökországból. 500 év után visszatérnének őseik földjére, Spanyolországba.

„Természetesen gondolkodunk az emigráláson” – nyilatkozza egy 42 éves zsidó üzletasszony és családanya a jpost.com-nak egy isztambuli kávézóban. A telefonokon akadozik az internet, hivatalosan azért, hogy blokkolják a terroristák kommunikációját. „Ez Törökország…” – mondja a nő a lap tudósítójának. Erdogan elnök egyre inkább ellenőrzése alá vonja az országot. Egyre nehezebben tudják itt elképzelni a jövőjüket, de nem csak a zsidók, sok muzulmán is – jelenti ki a cikkben a hölgy.

Az utóbbi időben 4500 szefárd zsidó kérelmezett spanyol állampolgárságot, közülük legalább 2600-an török állampolgárok – ismertette az adatokat Pablo Benavides Spanyolország törökországi főkonzulja. Tavaly lépett életbe az a törvény, ami lehetővé teszi a szefárdoknak a visszatérést Spanyolországba, ahonnan az őseiket 500 éve elüldözte az inkvizíció. Törökországban összesen 17 ezer zsidó élhet jelenleg.

A cikkből az is kiderül, hogy a spanyol és portugál útlevelekért indult roham nem jelent automatikusan kivándorlást, sokan csak „biztos, ami biztos” alapon kérvényezik. Nyilván ez nem független attól, hogy az elnök időnként antiszemita retorikát is használ. A rendszer ugyanakkor kiemelt védelmet biztosít a zsinagógáknak a terrorista támadásokkal szemben, és a zsidó műemlékek renoválását is támogatja.

Kép: jpost.com