India legnagyobb városában, a 12 milliós Mumbaiban (régi nevén Bombay) egykor népes zsidó közösség élt, elsősorban Irakból, Szíriából és más közel-keleti országból bevándorolt zsidó kereskedők leszármazottai.

A XIX. században nagy méretű, díszes zsinagógát emeltek, ám a közösség létszámának megcsappanása miatt az épület állaga mára jelentősen leromlott. Az 1884-ben felavatott Kneszet Élijáhu zsinagóga a második legrégebbi zsidó imaház Indiában. Az építés költségeit a neves Sassoon család állta. Idővel a város zsidó lakosságának túlnyomó többsége Izraelbe, az Egyesült Királyságba vagy más országba költözött, jobb gazdasági és oktatási lehetőségeket keresve, s már nem volt, aki karban tartsa az épületet.

A teljes felújítás tervei 2010-re készültek el, s a múlt héten, éppen hanuka előtt került sor az ünnepélyes újjáavatásra. A helyreállítás olyan jól sikerült, hogy az UNESCO díját is kiérdemelte. A munkálatok legnagyobb finanszírozója a JSW Alapítvány volt, mely India legnagyobb vállalatcsoportjához köthető. A felújítás két éven át tartott, és a neves indiai építész, Abha Lambah irányította.

“Én hindu vagyok és egyben jó ember is, ezért igyekszem segíteni a városomban élő embereknek. A felújítás nem csak a zsidó, hanem a többi közösség érdekét is szolgálja. A helyreállítás már elkerülhetetlen volt. A zsidó közösség nagyon kicsi, így nem volt lehetőségük arra, hogy maguk finanszírozzák a munkálatokat. Senki más nem segített rajtuk, csak mi, mert ők a szomszédjaink” – mondta Sangita Jindal, JSW Alapítvány társelnöke.

A Kenszet Élijáhu zsinagóga a szfárádi zsidók hagyományai alapján épült. Világoskék, arany és krém színekben pompázik, falait pedig India legnagyobb ólomüveg ablakai díszítik. Külső falai türkiz színűek. Tájolása észak-nyugati, hiszen az előírásoknak megfelelően Jeruzsálem felé kell imádkozni.

A felújított zsinagóga nyitva áll a látogatók előtt és kóser étterem is üzemel benne, ahol tradicionális indiai-zsidó fogásokat szolgálnak fel.

zsido.com

Forrás: JPost