Tanulás és fárbréngen a Rebbe 24. járcájtja alkalmából

A lubavicsi Rebbe, Menáchem Men­del Schneerson, 24. jár­cájt­já­nak (halálozási évfordulójának) alkalmából nagyszabású összejövetelt tartottak a magyarországi Chábád-Lubavics Keren Or központjában. Mivel a Rebbe jár­cájtja, támuz 3. idén sábeszre esett, ezért korábbra, csütörtökre szervezték az eseményt, hogy minél többen el tudjanak jönni. Oberlander Báruch rabbi meghí­vására, jó barátja, egy neves külföldi előadó, Eliezer Shemtov rabbi érkezett Budapestre.

Shemtov rabbi 1985 óta Montevideo, Uruguay lubavicsi rabbija, több héber és angol nyelvű könyv szerzője, a lubavicsi Shemtov család egy fiatal ága.

Miután 1927-ben a hatodik lu­bavicsi rebbét, Joszáf Jichák Schneersont a szovjet vezetés bebörtönözte, mert földalatti „illegális” zsinagógát működtetett, felajánlották neki a távozás lehetőségét, mely alkut a reb­be csak úgy fogadott el, ha 10 hászid marad a Szovjetunió­ban, akik utána is táplálják a Tóra lángját úgy, hogy akár az életüket is feláldozzák erre a célra, figyelmen kívül hagyva minden veszélyt. A 10 haszid között volt Shemtov rabbi nagyapja, BenCion Shemtov rabbi is. Ennek a 10 családnak volt köszönhető, hogy amikor a Szovjetunió összeomlott, az orosz zsidó közösségnek akkor is volt biztos bázisa, mint rabbik, iskolák és zsinagógák. (A tizből egy páran túléltek, a többiek pedig az életükkel fizettek.)

Oberlander rabbi megnyitó beszéde után Shemtov rabbi számos témát érintett angol nyelvű beszédében, melyet szinkrontolmács fordított a 100 fős hallgatóságnak. Elmondta, hogy nem vagyunk egyedül, mert mindannyian egy-egy puzzle darabka vagyunk a világ zsidó közösségének hatalmas tábláján – ahonnan egy darab sem hiányozhat. Az uruguayi rabbi a Talmudot idézte, amikor a zsidók valláshoz való visszahívásáról beszélt: a Bölcseink szerint mindig jobb kézzel kell közelebb hozni az embereket, és bal kézzel kicsit elutasítani őket, az egyensúly érdekében. De, ha ez így van, akkor nem változna semmi. Ám ezt a „mozdulatsort” nem külön-külön, hanem egyszerre kell végezni: így a másik megfordul. Azaz úgy kell hatnunk az másikra, hogy ő is úgy nézze a világot, ahogy mi látjuk azt – így érhetjük el az igazi hatást.

Az előadást bőségesen megterített asztaloknál vacsora, majd fárbréngen, zenés ünnepség zárta. A hászid dallamokról Glitzenstein Smulik rabbi egyik fia, Meni gondoskodott.