Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Szolidaritás Franciaországgal

Izrael azonnal elítélte a párizsi merényleteket. Szolidaritása jeléül a jeruzsálemi óváros falait és a  Tel-Avivi városházát a francia trikolór színeivel világították meg. Benjámin Netanjahu segítséget ajánlott Franciaországnak, és a hírek szerint meg is kezdték az együttműködést.

Terror Izraelben

Pénteken egy apát és 18 éves fiát lőtték agyon arab fegyveresek az Otniel melletti főúton, Hevron közelében. A kisbuszban utazó többi gyerek és a családanya sokkot kapott. A család éppen a lányuk esküvője előtti sábátra utazott a vőlegény családjához, a hagyományos sábát chátán (vőlegény-szombat) ünnepségre. A kocsiban utazó és a lövöldözésben megsérült, 16 éves fiú hívta ki a mentőket. Eközben a Vörös Félhold (a Palesztin Hatóság mentőszolgálata) mentőautója haladt el mellettük, lassított, ám nem állt meg, hogy a zsidó áldozatok segítségére siessen. Izrael jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

Nagy visszhangja volt annak a késes támadásnak, melyet egy jeruzsálemi villamoson követett el két arab fiú: egy 14 éves, a másik csupán 11. Szintén nagy visszhangot váltott ki az az eset, amikor egy arab nő közeledett egy ellenőrzőpont felé, átadta az iratait átvizsgálásra, majd a táskájából egy kést előrántva a katonára támadt. Mindkét merényletet kamera rögzítette.

Ezeken kívül számos merényletről: gyújtóbomba- és kődobálásokról, valamint autós támadásokról és késelésekről számoltak be a különböző hírportálok, többek között Jeruzsálemben, Hevronban, Pszágotban, Máále Hevernél, több Jeruzsálem-környéki úton és ellenőrzőponton, valamint az Olajfák hegyén, Jeruzsálemben. Több terrorista sejtet felszámoltak, és jelentős méretű fegyverraktárt is találtak Jeruzsálemben. A hét közepén Gázából Izraelre kilőtt rakétát válaszcsapással torolta meg az izraeli légierő.

Egy speciális akció keretében álruhás izraeli katonák hoztak ki egy sebesült terroristát a hevroni kórházból, akit késeléses merénylettel vádolnak. A katonák magukat vajúdó asszonyt kísérő arab családnak álcázva érkeztek az épületbe, majd egyenesen a terrorista szobájába mentek. A férfi egyik rokonát, aki a letartóztatásnak ellenszegült, lelőtték, a foglyot elszállították, és átadták a megfelelő izraeli hatóságnak.

A hét elején belehalt sérüléseibe a 19 éves Binjámin Jakobovitz, aki Halhulban lett autós merénylet áldozata az elmúlt héten. Családja felajánlotta az elhunyt szerveit betegek számára.

Hazatérhetett a kórházból egy három hete megkéselt katonalány, valamint egy férfi, aki az előző pénteken lett késelés áldozata. A néhány héttel ezelőtti Piszgát Zeev-i késeléses merénylet 13 éves áldozata csodálatos gyorsasággal épül fel. A héten biciklit ajándékoztak neki a rendőrosztag tagjai, és az átadásra már a saját lábán mehetett el.

Templomhegy: elkergetett keresztények

A héten egy csoport keresztény látogatót is elzavartak a Templomhegyről a Waqf (iszlám rendfenntartók) őrei, mivel azok kipát viseltek, ezért zsidónak nézték őket. Egy zsidó asszony síró gyermekét akarta megszoptatni, őt is azonnal kitiltották a hegyről.

Hadsereg: nem nő a fizetés

A Kneszet – míg saját tagjainak béremeléséről döntött -, elutasította a katonák fizetésének emelését. Ez ellen több katona is tiltakozott a szociális médiában, ellenük eljárás indult.

Izraelben is nagy visszhangja volt annak a WHO jelentésnek, mely szerint a vörös húsok, és elsősorban a nagymértékben feldolgozott húsok rákkeltők. Ennek következtében a hadsereg bejelentette, hogy csökkenteni fogják ezek felhasználását a katonák élelmezésében.

Jeruzsálemben katonai előkészítő iskolát nyitottak a tavaly nyáron meggyilkolt három fiú emlékére. Az intézmény a Suvu Áchim Bisvil Jiszráel nevet viseli. A megnyitón a meggyilkolt fiúk családjai is részt vettek.

Zsinagóga nem, mecset igen

Tovább folytatódnak a viták a lerombolásra ítélt Givát Zeev-i zsinagóga ügyében. Több neves rabbi is nyilatkozott arról, hogy zsinagógát tilos lerombolni. Volt olyan javaslat, hogy ne rombolják le, csak egy kicsit arrébb, nem vitatott területen építsék fel újra, de vannak olyanok is, akik szerint mindenképpen végre kell hajtani a Legfelsőbb Bíróság döntését. Mindenközben a környéken több illegális mecset is épült, mégsem indult eljárás építőik ellen, s nem tervezik lerombolásukat sem.

Az etióp zsidó közösség a héten ünnepelte különleges ünnepét, a szigdet.

Uniós döntés után: ellenbojkott

Az Európai Unió megszavazta, hogy a Júdeából és Somronból, valamint a Golán-fennsíkról és Jeruzsálem bizonyos részeiről érkező termékeket külön jellel kell ellátni, ha azok zsidó tulajdonban lévő üzemben készültek, mielőtt a polcokra kerülnek az üzletekben. Bár a baloldal (Merec, Hádás), illetve az arab pártszövetség helyeselte a döntést, az izraeli politikusok legnagyobb része egyértelműen elítélte azt.

12208788_994175280655253_4340411789742144108_n
Ebben a boltban csak izraeli termékeket árulnak, és ezt büszkén hirdeti a felirat
Az izraeli termelők többféleképpen reagáltak a döntésre: volt boltos, aki levette polcairól az EU-s termékeket, és büszkén hirdette, hogy csak izraeli termékeket árul, egy borászat a Golánon pedig kék-fehér zászlós kupakokkal látta el az EU-ba exportált borait. A termelők sok helyen optimistán állnak a kialakult helyzet előtt, és bíznak abban, hogy a helyzetet kihasználva sikerül még többet eladniuk, mint máskor.

Kék-fehér kupakos goláni borok
Kék-fehér kupakos goláni borok
Egy parlamenti képviselő, valamint Uri Ariel, mezőgazdasági miniszter úgy reagált, hogy azonnal japán márkákra cserélték európai gyártmányú autójukat.

Megszakítás