Az ötletgazda szerint a tábla egy különleges projekt része, amely az identitást hivatott középpontba állítani.

Hatalmas felháborodást váltott ki az a tábla, amely a közlekedési jelzésekhez hasonló formában, a zsidóság jelenlétére figyelmeztetett London egyik városrészében. A háromszög alakú tábla közepén egy ortodox zsidó férfire emlékeztető alak látható, kalapban és pajeszokkal. A figyelmeztető jelzés egy zsinagóga közelében, a főváros háredi zsidók által sűrűn lakott negyedében bukkant fel.

A tábláról elsőként az egyik helyi csoport, a Stamford Hill Shomrim tagjai tettek bejelentést a rendőrség és önkormányzat munkatársai számára.

Mint később kiderült, a táblát Franck Allais fotós és művész helyezte el – közölte a Jewish Telegraphic Agency. A férfi a botrány kirobbanását követően bocsánatot kért és azt mondta, műve csupán egy különleges projekt része, amely az identitással foglalkozik. Allais állítólag több másik táblát is elhelyezett a környéken – volt, amelyiken egy bevásárlókocsit toló nő szerepelt, egy másikon pedig tolószékes férfi volt látható.

Barry Bard, a Stamford Hill Shomrim tagjának elmondása szerint a tábla nagy aggodalmat keltett a helyi zsidó lakosok körében. Különösen az, hogy egy zsinagógához közel volt – nyilatkozott Bard a helyi médiának.

A Campaign Against Antisemitism nevű szervezet elnöke, Stephen Silverman szintén elítélte a történteket. „Ez az incidens jól mutatja, hogy milyen messzire képesek elmenni az antiszemiták, hogy kifejezzék a zsidók számára: jelenlétük nem kívánatos saját városukban. Sok háredi zsidó közösség számára az ilyen jellegű zaklatások és bántások az élet részévé váltak. Nincs helye ilyesminek egy olyan városban, amely épp a befogadásra büszke”.

zsido.com

 

Kép forrása: JTA