Több mint 2500 ember jelent meg vasárnap a washingtoni National Mall-on az amerikai Capitolium mellett, szolidaritást vállalva az antiszemitizmus ellen — írja a Moment Magazin. A cionista üzenetek miatt néhány progresszív szervezet bojkottálta a rendezvényt.

A gyűlést válaszul az antiszemita erőszakos cselekmények elmúlt hónapokban tapasztalt növekedésére tartották. Az Izraelben és Palesztinában idén májusban két hétig tartó katonai konfliktus egybeesett a Rágalmazásellenes Ligának bejelentett antiszemita incidensek 75 százalékos növekedésével a harcok előtti két héthez képest.

A felszólalók között volt Elisha Wiesel, a néhai Nobel-díjas és a Moment társalapítójának, Elie Wieselnek a fia; Jeffrey Myers, a pittsburghi Életfa Zsinagóga rabbija, ahol 2018-ban 11 embert öltek meg; Talia Raab, aki nemi erőszak áldozata lett és halálos fenyegetéseket kapott, miután „sétát szervezett Izraelért” az IL-beli Naperville-ben; és Schlomo Noginski rabbi, akit e hónap elején megkéseltek egy bostoni zsidó központ előtt.

„Emlékszem, hogy már kisgyermekként is szörnyű antiszemitizmust tapasztaltam” — mondta Noginski, aki Oroszországban született és Izraelben nőtt fel.

„Legsötétebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy az Egyesült Államokban is így fogok érezni”.

A többi felszólaló széles politikai spektrumot ölelt fel, köztük Meghan McCain, a néhai John McCain szenátor lánya; Erika Moritsugu, Joe Biden amerikai elnök helyettes asszisztense; és Norm Coleman szenátor (R-MN), a Republikánus Zsidó Koalíció elnöke.

Eric Wachter Bethesda MD-ből feleségével és két gyermekével érkezett a gyűlésre. A zsinagógájuk előtt, ahol a gyerekei óvodába járnak, májusban megrongáltak egy Izrael-párti transzparenst. Gyermekei olyan táblákat tartottak a magasba, amelyeken az állt:

„Biztonságban kell éreznem magam az iskolában” és „Biztonságban kell éreznem magam a zsinagógában”.

Michael Shadick rabbi és családja Michiganből repült ide, hogy részt vegyen a gyűlésen.

2019-ben Schadick antiszemita plakátokat, köztük egy Hitler-képet talált a zsinagógája ajtaján Grand Rapidsban, MI-ben. „Számunkra ez figyelmeztetés volt, hogy ez nem csak valahol máshol van, hanem itt, a mi hátsó udvarunkban” – mondta Shadick.

Tensions Between Protesters and Counter Protesters at rally against Anti-Semitism in DC

Hundreds of members of the Jewish community and allies gathered in Washington DC, on Sunday afternoon, in a rally aimed to counter the rising anti-Semitism i…

Több szervező elmondta a Momentnek, hogy fontos volt egy sokszínű koalíció létrehozása, amit ők „nagy sátornak” neveztek, amely átfogja a felekezeti és politikai spektrumot. A gyűlés honlapján az áll, hogy „minden cionista, zsidó szervezetet és szövetségest szívesen látnak”.

Néhány progresszív szervezet, köztük a J Street, a T’ruah és az Americans for Peace Now azonban visszautasította a meghívást a gyűlés társszponzorálására,

mert szerintük a szervezők összemossák az antiszemitizmust az anticionizmussal.

„Mindenkit szívesen láttunk a sátorban, de a sátornak vannak oldalai” — mondta Alan Ronkin, az Amerikai Zsidó Bizottság regionális igazgatója és a gyűlés egyik szervezője. „Azoknak az embereknek, akik nem a zsidó haza hívei, tényleg nincs helyük ebben a sátorban”.

A Pew Research Center 2020-as felmérése szerint a zsidó felnőttek 45 százaléka szerint az Izraellel való törődés „alapvető” része annak, hogy mit jelent zsidónak lenni.

Bruce és Malka Kutnick Kensingtonból, MD-ből, táblákat tartottak, amelyeken az állt:

„Ellenezzük: antiszemitizmus, megszállás” és „Támogatjuk: tolerancia, 2 állam”.

Bruce, aki a J Street tagja, azt mondta, csalódott volt, hogy egyrészt a gyűlés üzenetei elriasztották a progresszíveket, másrészt a progresszív csoportok nem bátorították tagjaikat, hogy mindenképp vegyenek részt a gyűlésen.

„Nem hiszem, hogy az antiszemitizmus meghatározására kell összpontosítanunk”— mondta Kutnick.

„Ezt megspórolhatjuk az akadémikusoknak, mert szerintem ez nem jelent olyan sokat. Ennél sokkal szélesebb körű kérdések vannak.”

A 22 éves Michael Sherr azt mondta, hogy a felszólalók közül sokan frusztrálták őt, mert ő „bár büszke zsidó, de nem éppen cionista”. Az Izraelről vallott nézetei ellenére Sherr azt mondta, soha nem gondolt arra, hogy ne vegyen részt a gyűlésen. „Nem kell mindenben egyetértenem” – mondta.

A gyűléssel szemben a Neturei Karta – egy szélsőséges ultraortodox anticionista csoport – ellentüntetői azt skandálták:

„Judaizmus, igen! Cionizmus, nem! Izrael államnak mennie kell”.

Elisha Weisel a Momentnek elmondta, hogy bár a gyűlés cionista céllal volt meghirdetve, elsősorban az antiszemitizmus elleni küzdelemről szólt – nem Izraelről.

„A zsidókat megtámadják az éttermekben, vagy petárdákat dobálnak feléjük az utcán. Úgy gondoljuk, hogy ez valami nagyon is valóságos dolog, amit ma is tapasztalunk” -mondta Wiesel.

„De magában foglalja azt is, ami a médiában, a világban és Izraelben történik, amikor a nép képzeletében valahogy rendben van, hogy egy kevésbé erős Izraelnek drukkoljunk a terrortámadások miatt.

Forrás: neokohn.hu