Ezzel több mint duplájára nőtt az országban élő zsidóság létszáma.

„Úgy érzem, hazatértem” – mondta a 21 éves Even Centeno, miután százánál is több másik személlyel együtt betért a nicaraguai zsidó közösségbe. A nagyszabású eseményen három ortodox rabbi segítette a résztvevőket, akik a managuai mikvében ünnepeltek. Az Izraelből és Egyesült Államokból érkező rabbik vezetésével 22 pár házasságot kötött a zsidó szertartások szerint az ország fővárosában – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján, ahol videó is látható az eseményről.

A betérésre jelentkezőknek csaknem fele mondta magáról, hogy úgy tudja, zsidó felmenőkkel rendelkezik. Legtöbben olyan szefárdi zsidók leszármazottaiként tekintenek magukra, akiknek őseiket az Inkvizíció idején kényszerítették zsidóságuk megtagadására. Centeno nyilatkozatában azt is elárulta, sok másik résztvevővel egyőtt évek óta készült rá, hogy betérjen a judaizmusba. „Számomra ez egy álom volt” – mondta a fiatal, aki 11 éves kora óta várt a pillanatra.

Nicaraguában becslések szerint a 18. század óta élnek zsidók, de 2012-re mindössze 50 fő maradt az országban. Az elmúlt 5 évben 28 fővel bővült a közösség, a mostanihoz hasonló méretű betérésre még nem volt példa a közép-amerikai ország történetében.

Bonita Sussman, a résztvevőket segítő Kulanu nevű szervezet elnöke az esemény kapcsán hangsúlyozta: „Elindult egy új trend a zsidóság történelmében. Az elmúlt 100 évben átéltük a holokausztot, a zsidó közösségek megsemmisítését az arab területeken, és a zsidó haza újjáépítését. Ma egy olyan érának a kezdetét tapasztalhatjuk, amelyben a zsidó emberek újjáépülnek” – fogalmazott Sussman.

zsido.com

Képek forrása: JTA