Heti izraeli hírösszefoglaló.

Sakál tört be egy kempingbe Chámát Gáderben. A kedvelt pihenőhelyre feltehetően az izraeli-jordán határon keresztül érkezett a valószínűleg veszett állat, és éjszaka támadt az alvó látogatókra, négy embert, köztük egy hatéves kislányt is megsebesítve. A hatóságok azonnal lezárták a kempinget. A sebesülteket kórházba szállították. „Éjjel egy óra felé a mellettünk levő sátorból kiáltásokat hallottam”- mesélte az egyik szemtanú. „Azt kiabálták: ’Itt egy sakál’. Hirtelen megláttam a sakál lábát a sátor szegélye alatt. Aztán bement egy másik sátorba, és ordítást hallottam. Valakit megharapott. Kiderült, hogy egy kislányt harapott meg a fején, és rengeteg vér ömlött. Az édesanyját, aki védelmezni próbálta a kislányt, a vállán harapta meg. Utána a sátorok között járkált. A férfiak kiálltak a sátrak elé, különféle tárgyakkal a kezükben, és védték a sátrakat.”

Az izraeliek és külföldiek által egyaránt igen kedvelt sátorozó helyért felelős szervek hajtóvadászatot indítottak az állat után. „Semmilyen kompromisszumra nem vagyunk hajlandóak a Chámát Gáderbe érkezők nyugalma, egészsége és biztonsága megőrzésének érdekében”- mondta Idán Grinbaum, a kerület polgármestere. A megelőző héten egy másik, hasonló jellegű eset is történt, így a hatóságok most minden erejükkel azon dolgoznak, hogy ez többet ne fordulhasson elő. Az elmúlt hónapokban megszaporodott a veszettséggel kapcsolatos esetek száma Izraelben.

Sakál a határkerítés mellett

Tenger alatti alagút

Vasárnap reggel az izraeli hadsereg megtámadta a Hámász különleges tengerészeti csapatait a Gáza-övezet északi részén. A csapás során megsemmisítettek egy, a tengerbe vezető terroralagutat, mely lehetővé tette volna békaemberek számára, hogy behatoljanak a zsidó államba. A néhány méterrel a tenger felszíne alatt futó alagút vonalát a Hámász tengeri erői elleni izraeli katonai akció keretében fedezték fel az előző évben. „Az Izraeli Védelmi Erők nem hagyja, hogy bárki megsértse Izrael Állam biztonságát, és továbbra is határozottan fellép a terror minden formája ellen.”- mondta egy magas rangú izraeli tengerészeti tisztségviselő. „Az izraeli hadsereg határozott lépésekkel folytatja a feladatát, polgárainak és az állam szuverenitásának védelmét.” A tisztviselő azt is hozzátette, hogy a Hámász kifejezett célja az volt az alagúttal, hogy azon keresztül átlépjék a izraeli határt, és izraeli területre behatolva merényleteket kövessenek el.

A víz alatti terroralagút bejárata

A gázai határon folytatódtak az összecsapások

A Hámász által feltüzelt tömegből rendszeresen intéznek fegyveres és egyéb (többek közt kövekkel, égő gumiabroncsokkal végrehajtott) támadásokat a határt védő izraeli katonák ellen, és az éghető anyaggal megrakott papírsárkányok nyomán több száz négyzetméteren lángolnak az izraeli termőföldek, erdők. Pénteken új „fegyvernemet” vetettek be a gázai arabok: egy hatalmas, héliumos léggömbhöz erősítettek robbanótöltetet abban a reményben, hogy izraeli terület fölé átrepülve következik majd be a robbanás. A terroristák ezúttal elszámították magukat, és még a levegőben felrobbant a szerkezet, így nem okozott kárt. Ugyanezen a napon legalább tízezer arab rohamozta meg a határt jelző elválasztó kerítést. A hadsereg különböző tömegoszlató módszereket vetett be az áttörés megakadályozására.

Gázai arabok tüzes papírsárkányt engednek fel
És az eredmény: lángol Szderot környéke

A zavargások március 30. óta tartanak a gázai határon. Céljuk Izrael demoralizálása és nagyobb volumenű katonai válasz kiprovokálása. Az összecsapásokban eddig 123 arab vesztette életét, túlnyomó többségük a Hámász terrorszervezet aktív tagja volt. A határ menti összecsapások mellett Gázából rakétákkal is támadták Izraelt, ezek nagy részét a Vaskupola sikeresen kivédte. Bár a biztonsági kerítés áttörését eddig minden alkalommal sikerült megakadályozni, az égő anyaggal megrakott papírsárkányok ellen egyelőre tehetetlen az izraeli hadsereg. 

Tűzoltók küzdenek a papírsárkányok okozta lángokkal

Három fiú

Az országban számos helyen, hivatalosan és iskolai összejövetelek keretein belül emlékeztek meg a „három fiú” elrablásának és meggyilkolásának évfordulójáról. A 19 éves Ejál Jifráchot, és a 16 éves Gilád Sáárt és Náftáli Frenkelt a Hámász terroristái rabolták el 2014 júniusában. A három hétig tartó keresést az egész ország egy emberként aggódott és imádkozott a fiúk hazatéréséért. Sajnos azonban a Bring Back Our Boys (Hozzátok vissza a fiainkat) elnevezésű kampány és keresés tragikus véget ért, amikor egy friss sírgödörben június 30-án megtalálták a három fiatal holttestét.

A három elrabolt fiú

A merénylők feltehetően néhány perccel az elrablásuk után végeztek velük. A három család egyik napról a másikra ismertté vált az egész országban. A fiúkat közös szertartás keretében helyezték végső nyugalomra. A három fiatal családja sokáig maradt a reflektorfényben, és most, az évforduló kapcsán, ismét előtérbe kerültek. A három áldozat emlékére alapítványt hoztak létre, és találkoztak és fákat ültettek olyan gyermekekkel, akik a fiúk nevét viselik. „Ha szenvedünk, azzal nem hozzuk őt vissza” – mondta Irisz Jifrách, az egyik áldozat édesanyja. „Úgy döntöttünk, hogy az életet választjuk.”

Bát-Gálim és Ofir Sáár, az egyik meggyilkolt fiú szülei fákat ültetnek fiuk emlékére olyan gyerekekkel, akik róla kapták a nevüket

 

 

Megszakítás