Az egész városban komoly pusztítást okozó augusztusi robbanás miatt legalább fél millió dollárra lenne szükség az épületben esett károk felszámolásához.

A mennyezet nagy része leomlott, összetörtek az ablakok, kiszakadtak az ajtókeretek, a Dávid-csillag a földre zuhant – írja a jpost.com. A zsinagóga alig több mint egy kilométerre található a kikötőtől, ahol a detonáció történt.

Korábban a polgárháborút sínylette meg az épület, amelyet 2014-ben nyitottak újra. Szertartások már nem tartottak itt, mert az egykor virágzó zsidó élet szinte teljesen megszűnt a libanoni fővárosban. Az ötvenes években még legalább 15 ezer zsidó élt a városban, ma nagyjából 30-an lehetnek, de ők is igyekeznek titkolni identitásukat, otthon imádkoznak.

Az utolsó rabbi 1985-ben hagyta el a zsinagógát. Az ’50-es, ’60-as években még 18 zsinagóga működött szerte Libanonban. Izrael állam megalakulása után Libanon volt az egyetlen arab ország, ahol nőtt a zsidók száma, ők a jom kipuri háború után kezdtek elvándorolni.

Egy a lapnak nyilatkozó rabbi emlékeztetett arra, hogy a zsinagóga eltűnése a zsidók 2000 éves ottani múltjának eltűnését is jelentené, reméli egyszer újra létrejöhet egy közösség.

zsido.com

 

 

 

Kép: jpost.com