A Sight Diagnostics nevű izraeli vállalat olyan módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy egy csepp vérből egyszerű vértesztet készítsenek.

A vérvétel manapság úgy történik, hogy a levett mintákat laboratóriumokba küldik, ott a vizsgálatoknak megfelelően automatikus gépek segítségével, vagy szakemberek bevonásával elemzik azokat, majd az eredményeket visszaküldik a vérvételt előíró orvosnak. „A vizsgálatokat végző berendezések igen drágák, maga a folyamat pedig lassú”- mondta Joszi Pollák, a Sight Diagnostics társalapítója és elnöke.

A cég által kifejlesztett vérelemző készülék – amely az OLO nevet viseli – a laboratóriumokban használatos gépek pontosságát ígéri rendelői körülmények között, így költséghatékony és gyors módszert kínál számos vizsgálat esetében. „Szerkezetünk egyszerű, kicsi és megfizethető, így minden orvos asztalán elhelyezhető” – mondta Pollák.

Az OLO használatához egy csepp, ujjbegyből vett vérre van szükség. A vércseppet eldobható műanyag kazettára csöppentik, majd beteszik az egyszerű nyomtatókra hasonlító szerkezetbe. A gépben elhelyezett kamera több ezer felvételt készít a vérmintában található sejtek millióiról. A vállalat által kifejlesztett szoftver – felhasználva a gép tanulási algoritmusait – analizálja a felvételeket, és vagy nyomtatott, vagy emailes formátumban közli az eredményeket.

„Az OLO mindössze 10 perc alatt végzi el azt a munkát, amihez egy kézi technológiával dolgozó technikusnak száz órára lenne szüksége. Az OLO segítségével a nővérek és az orvosok percek alatt eredménnyel szolgálhatnak a betegek vérvizsgálatát illetően.”

Pollák korábban a gépkocsivezetőket segítő rendszerek kifejlesztőjénél, a Mobileye-nál dolgozott. Hisz abban, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiákat az egészségügyben is hasznosítani lehet. „A gépeket meg lehet tanítani arra, hogy felismerjenek olyan dolgokat, melyeket csak egy tanult és tehetséges laboráns képes felismerni.”- mondta.

A Sight eredeti célja az volt, hogy olyan készüléket fejlesszen ki, amely ujjbegyből vett vérből képes kimutatni a maláriát. Első terméküket, amit 2015-ben mutattak be, 25 országban alkalmazzák, elsősorban Afrikában. A szerkezettel azóta egymillió maláriatesztet végeztek el.

A vállalt második gépe, az OLO képes elvégezni a leggyakrabban előírt vérvizsgálatot, a teljes vérképet (CBC). Ez egy olyan alapvető diagnosztikus vérvizsgálat, melynek során megszámolják a fehér- és a vörösvérsejteket, valamint más, a vér összetételében alapvető szerepet játszó részecskéket. Ezek segítségével tudják meghatározni többek között, hogy vírusos, vagy bakteriális eredetű megbetegedéssel állunk-e szemben, vérszegény-e a beteg, ez a vizsgálat segít az onkológiai páciensek állapotának folyamatos követésében, valamint a várandós nők egészségének megfigyelésében, hogy csak néhány példát említsünk.

A Sight szerkezetét már használják az Európai Unióban, elsősorban Nagy-Britanniában, és hamarosan az Egyesült Államokban is megjelenhet.

zsido.com

Forrás: TOI