Több száz éves zsinagógák megmentésén dolgoznak a szakemberek Velencében és Romániában is.

Utolsó szakaszába érkezett az a nagyszabású felújítási munka, amit a romániai Jászvásárban található zsinagógán végeznek. A World Monuments Found egy nagylelkű támogató, bizonyos Robert W. Wilson alapjának támogatásával tudta megvalósítani ezt a projektet is. Az azóta már elhunyt Wilsnon 1998-ban 100 millió dolláros alapot hozott létre az Egyesült Államokon kívüli munkálatok megvalósításához. Romániában a restauráló csapat egyenként vette kezelésbe a zsinagóga fa díszeit, ami rendkívül precíz és hosszadalmas munkát igényel. A leszerelt darabokat gondosan dokumentálták, hogy az eredetinek megfelelően tudják helyreállítani a zsinagóga belsejét.

zsinagoga_felujitas

A pusztulás előre nem látható módon sújtotta a faelemeket, ezért további forrásokra lesz szükség a megmentésükhöz, amik egyelőre rendelkezésre állnak. A munkálatok jövőre biztosan folytatódni fognak. A jászvásári Nagy Zsinagóga a WMF legnagyobb veszélyben lévő műemlékeinek listáján is szerepel. Eredetileg 1670-ben épült, majd több átépítésen esett át – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében.

Az olaszországi Velencében három, XVI. századból megmarad zsinagóga konzerválásán dolgoznak a szakemberek.

velencei_zsinagoga

Ebben az évben volt 500 éves a város zsidó negyede. A három legfontosabb műemlék zsinagógában állapotfelmérés zajlik, az elmúlt évszázadok nem múlt el nyomtalanul. A tervek szerint 2017-ben befejeződhetnek az állagmegóvási, restaurálási munkák.

Kép: jewish-heritage-europe.eu