Egy 21 éves szír férfit tartóztattak le a német hatóságok Berlinben, aki vegyi támadást szándékozott végrehajtani Izraelben.

A Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) embereit egy „külföldi hírszerző szervezet” értesítette, így kerülhetett sor a férfi elfogására. Német lapok értesülései szerint a szír állampolgárságú terrorista embereket toborzott az Iszlám Állam számára.

A német rendőrség megerősítette, hogy a Líbián keresztül hamis okmányokkal érkezett férfit letartóztatták. Az elfogásról kiszivárgott videofelvétel speciális rendőrségi alakulathoz tartozó egyenruhásokat mutat, akik gépfegyverrel a kezükben, kommandós álarccal az arcukon fogták el a férfit, aki – a felvételen már – a földön fekszik. A rendőrség az akció során a környező utcákat is lezárta.

A hatóságok egy telefonbeszélgetést is lehallgattak, melyben a férfi azt is elmondta, hogy már beszerezte az izraeli vegyi támadáshoz szükséges kellékeket. Ennek ellenére a rendőrségnek mindeddig nem sikerült pontosabbat megtudnia a tervezett akcióról, annak időpontjáról és pontos helyszínéről, azt azonban tudják, hogy már sikerült másokat is beszerveznie, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam terrorszervezetéhez.

Az elfogott terrorista nem ismeretlen a német hatóságok előtt: néhány hónappal ezelőtt egyszer már letartóztatták egy verekedésben való részvételéért, és azt is tudták róla, hogy agresszív és szélsőséges nézeteket vall.

 

Forrás: TOI