Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség örül, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelő végtisztességhez jutnak a Margit híd lábánál megtalált áldozatok – Az izraeli országos főrabbi is közben járt a zsidó szertartás szerinti temetés ügyében

 

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség megnyugvással értesült arról, hogy végre pont került a Dunából kiemelt zsidó áldozatok öt éve húzódó szövevényes történetének végére. A nyilasok által a 40-es évek derekán a folyóba ölt zsidó vértanúk maradványait a Margit híd 2011-es felújításakor emelték ki a Dunából. Bár a fennmaradt leletek vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az emberi szövetek nagy része zsidóktól származik, a zsidó és civil szervezetek egyöntetű állásfoglalása ellenére sem sikerült hosszú ideig elérni, hogy az elhunytakat zsidó szertartás keretében helyezzék örök nyugalomra. Ezért az év elején Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője az áldozatok hagyományos zsidó temetését szorgalmazva a zsidó vallásjogon (háláchá) alapuló állásfoglalást adott ki, majd az EMIH közbenjárására az izraeli főrabbi, Yitzchak Yosef levélben kereste meg Magyarország miniszterelnökét a megnyugtató rendezés ügyében. A végül április 15-re kitűzött temetés kapcsán az EMIH az elhunytak emlékének adózva jócselekedetek végrehajtására kér minden emlékezőt és a magyarországi zsidó közösség tagjait.

Fél évtizede tartó áldatlan állapot zárul le április 15-én, amikor a Kozma utcai zsidó temető végső nyugalomra helyezik a Margit híd 2011-es felújításakor felszínre hozott zsidó vértanúk maradványait. A szívszorító történet valójában jóval korábban elkezdődött, hiszen amint az az egymást követő tudományos vizsgálatok során kétséget kizáróan bebizonyosodott, a munkálatokat végző búvárok által a felszínre hozott emberi csontok a holokauszt idején a Dunaparton kivégzett zsidók földi maradványai lehetnek.

A zsidó közösség tagjaiban már a felfedezést követően felmerült, hogy az egykori nemzetközi gettó közelében előkerült csontok és ruhadarabok a nyilasok által a Dunába lőtt magyar zsidóktól, részben nőktől és gyerekektől származhatnak. Ezt a gyanút támasztották alá a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetében és az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézet Budapesti Orvosszakértői Intézetében végzett kutatások, majd egy 2015-ben lefolytatott vizsgálat eredményei is, melyek során világossá vált, hogy a lelet nem csupán anyai ágon rokonokságban állók maradványait tartalmazza, hanem a vizsgált minták nagy részéről az is megállapítható, hogy zsidóktól származik.

A vizsgálatok eredményei, és a mielőbbi zsidó szertartást szorgalmazó zsidó közösségek és civil szervezetek kérései ellenére sokáig úgy tűnt, hogy az ügyben eljáró Nemzeti Örökség Intézete az áldozatokat ökumenikus gyászszertartását preferálja. Ezért Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője 2016. február 8-án tudományos állásfoglalást tett közzé, amelyben a zsidó vallásjog (háláchá) alapján amellett érvelt, hogy az áldozatok maradványait a zsidó hagyományoknak megfelelően kell eltemetni. Ezek után az EMIH közbenjárására az izraeli főrabbi, Yitzchak Yosef levélben kereste meg Magyarország miniszterelnökét, hogy segítségét kérje az áldatlan állapot mielőbbi rendezése érdekében. Válaszában Orbán Viktor arról biztosította a magas rangú vallási vezetőt, hogy Magyarország kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a holokauszt áldozatai méltó végtisztességben részesüljenek. Ennek megfelelően az elhunytak csontjait végül a holokauszt magyarországi emléknapján, április 15-én, pénteken a Kozma utcai zsidó temetőben helyezik örök nyugalomra. Amint a miniszterelnök levelében fogalmazott: „Fontos erkölcsi kötelességünknek tartom, hogy a tragédia áldozatainak emléke előtt ne csak emlékezéssel, hanem a nekik jogosan járó végtisztesség megadásával, vagyis a zsidó vallási előírásoknak megfelelő temetéssel is tisztelegjünk.”

Az EMIH a fejleményeket elégedettséggel nyugtázza, mind emellett felhívja a figyelmet arra a régi zsidó hagyományra, amely szerint az emlékezés legmegfelelőbb módja a jócselekedetek gyarapítása, és ezért felhívással él hogy az emlékező közösség jócselekedettel emlékezzen a most végtisztességet kapó 70 évvel ezelőtt meggyilkolt, valamint a mai napig végtisztességet nem kapott mártírokért.

 

  • Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetőjének tanulmány a témához kapcsolódóan itt tölthető le

 

  • Az előzményekről itt olvasható további információ.

 

 

Megszakítás