A TIPH (Ideiglenes Nemzetközi Jelenlét Hevronban) nevű, erősen Izrael-ellenes szervezet működési engedélyének bevonásáról döntött a múlt héten Benjámin Netánjáhu.

„Nem engedjük az ellenünk dolgozó nemzetközi szervezet további működését” – jelentette ki a miniszterelnök hosszas mérlegelési folyamat lezárásaként.

A TIPH megfigyelői Svájcból, Norvégiából, Svédországból, Olaszországból és Törökországból érkeznek. A szervezetet azért alapították, hogy őrködjön a Palesztin Hatóság és Izrael között 1997-ben létrejött egyezmények betartása fölött Hevronban. Az egyezmény értelmében a várost két részre osztották: a Hevron 80%-át elfoglaló H1 terület felett a Palesztin Hatóság gyakorol felügyeletet, s oda tilos és életveszélyes a belépés izraeliek számára. Az izraeli ellenőrzés alatt álló H2 területen lévő több lakótömbben mintegy 800 zsidó és 40 000 arab él, és itt található a bibliai ősatyák és ősanyák sírját rejtő Máchpéla-barlang, illetve Dávid király erődjének romjai is.

A gyakorlatban azonban a megfigyelők nemcsak szemet hunytak a terrorista szervezetek tevékenysége felett, de a város zsidó lakosait, illetve a biztonsági erők tagjait is provokálták. A legújabb tiltakozási hullámot két, tavaly nyáron történ eset váltotta ki: először a TIPH egyik tagja a Sovrim Stika (Megtörjük a csendet) nevű, szélsőbaloldali csoport túráján vett részt, amikor akkora pofont kevert le egy mellette elfutó zsidó gyereknek, hogy annak lerepült a kipája. A jelen lévő izraeli rendőrök ekkor letartóztatták, és egy járőrautóval elszállították a férfit, de diplomáciai mentessége miatt el kellett engedniük. Nem sokkal később elhagyta az országot.

A másik eset nem sokkal ezután történt: kiderült, hogy a szervezet egy másik tagja rendszeresen kiszúrta a zsidó lakosok autóinak kerekeit. A lakók már több bejelentést is tettek az ügyben a rendőrségen a megelőző év során, de a nyomozás nem vezetett eredményre. Ezt követően döntöttek úgy, hogy biztonsági kamerákat szerelnek fel. A legutóbbi kerék-kiszúrás után megnézték a felvételt, melyből kiderült, hogy az elkövető nem más, mint a TIPH egyik egyenruhás alkalmazottja. A rongálásban egy kollégája segítette, aki figyelte a környéket, hogy nem jön-e valaki. Az alkalmazott azonosításához a TIPH vezetőjének segítségét kérte a rendőrség, aki egy hetet kért a válaszadásra. Érdekes módon a gyanúsított személy e hét során távozott az országból, így nem tudták kihallgatni.

A döntés meghozatalát segítette az a rendőrségi jelentés is, melyben leírják, hogy a TIPH munkatársai rendszeresen provokálják a biztonsági erőket, megnehezítik a munkájukat és gyakran indokolatlan konfliktusokat keltenek, hogy igazolják küldetésük fontosságát. További probléma, hogy a szervezet szoros kapcsolatot ápol különböző terrorszervezetekkel, és információval látják el őket a hevroni zsidó közösségről, illetve a katonaság működéséről.

A döntést örömmel üdvözölték a kormány miniszterei, a hevroni zsidó közösség tagjai és számos más párt és szervezet. A hevroni zsidók ügyvédje, az Ocmá Jehudit (Zsidó erő) párt színeiben a parlamenti bejutásért induló Itámár Ben-Gvir gúnyos hangot ütött meg: „Remek dolog, hogy közelednek a választások, különben Netánjáhu még mindig békésen aludna. A TIPH engedélyének bevonása szükséges és elengedhetetlen lépés volt, ám igen sajnálatos, hogy csak a választási kampány miatt került rá sor. Reményeink szerint a lelkesedés kitart, és hamarosan evakuálják az illegális Khan el Amar beduin tábort, lecsapnak a Hámászra, és megfékezik a mezőgazdasági terrort. Akkor lenne igazi jobboldali miniszterelnöke Izraelnek, ha kétnaponta tartanának választásokat…”.

A Palesztin Hatóság és Norvégia tiltakoztak a döntés ellen és az oslói szerződés megsértésével vádolták Izraelt.

A hír hallatán egy másik, hasonló tevékenységet folytató csoport bejelentette, hogy ők is elhagyják az ősatyák városát. Az Egyházak Világtanácsa (WWC) nevű szervezet Ökumenikus Kíséret Program Palesztinában és Izraelben (EAPPI) nevű küldöttsége „biztonsági okokra” hivatkozva szünteti be működését Hevronban. Elmondásuk szerint a TIPH távozása után félnek, hogy erőszakosan lépnek fel velük szemben az izraeliek, bár még sohasem számoltak be atrocitásról.

„Örülünk, hogy még egy, külföldi kormányok által pénzelt, Izrael delegitimálására törekvő szervezet hagyja el Hevront. Ezek a csoportok csak tovább szították a konfliktust és provokálták a katonákat. Valójában ők a béke akadályai” – mondta Mátán Peleg, a TIPH kitiltásáért küzdő kampány vezetője.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás