A könnyen mozgatható és olcsó eszköz képes bármilyen járművet megállítani.

A 12 halálos áldozatot – köztük egy izraeli nő életét – követelő berlini terrorakciót követően a német hatóságok egy izraeli cégtől szereznének be speciális útakadályokat. Terveik szerint a cég teljes árukészletét felvásárolják. A Haifa közelében működő Mifram Security cég objektumok és közterületek fizikai védelmét ellátó termékeket – őrtornyokat, kerítésrendszereket és útakadályokat – gyárt. A berliniek jelezték, hogy megrendelnék a teljes raktárkészletet, és már január elején szeretnék telepíteni a moduláris útzárakat.

A Mifram illetékese, Ámosz Klein elmondta, hogy e termékük iránt már korábban is érdeklődtek a német hatóságok. Akkor nem vásároltak semmit, most azonban mindent vinnének. A cég nem közölte, hogy milyen mennyiséget tud szállítani, de több száz darabról is szó lehet.

A Mifram szóvivője elmondta, hogy rendkívül sajnálják a Berlinben történteket, különösen annak fényében, hogy termékük használatával el lehetett volna kerülni a tragédiát. A moduláris útakadály képes bármilyen járművet megállítani, legyen szó motorkerékpárról, személygépkocsiról vagy teherautóról. Több sorban lerakva pedig a kamionoknak is megálljt parancsol. A Mifram termékének előnye abban áll a hagyományos útakadályokkal (betontömb, kerítés) szemben, hogy kis tömegű, olcsó, könnyen telepíthető, használat után pedig gyorsan áthelyezhető. A moduláris útakadály 60 cm széles alapegysége mindössze 1000 dollárba kerül, így 7000 dollárból egy egész utat le lehet zárni.

A Mifram a második intifáda idején kezdte el az útakadályok gyártását. Izraelben széles körben elterjedt a használata, az Egyesült Államokban pedig már 40 000 darabot értékesítettek. A közelmúltban a japán és a szingapúri rendőrség is nagyobb megrendelést adott le.

“A gázolást el lehetett volna kerülni a Mifram útzárainak alkalmazásával, mivel azt éppen az ilyen jellegű támadások megakadályozására fejlesztettük ki. Az akadály a jármű lendületét a föld felé irányítja, és bármilyen sebesség mellett képes megállítani azt.” – áll a cég közleményében.

Forrás: Behind the News