Sok ezer ingázó életét könnyítik meg.

Az izraeli kormány választási ígéretei között előkelő helyen szerepelt Júdea és Somron fejlesztése és ezen belül a közlekedési infrastruktúra bővítése. Bár számos utat építettek, vagy szélesítettek ki, vasútvonal eddig még nem lépte át az 1967-es, hatnapos háborúban felszabadított területek határát, az úgynevezett „zöld vonalat”. Ez a helyzet változik meg hamarosan, miután Jiszráel Katz közlekedésügyi miniszter bejelentette, hogy vasútvonal épül a Somron fővárosaként is emlegetett Árielbe, mely a tel-avivi körzettel köti össze a települést. A somroni térségben jelenleg buszok jelentik a tömegközlekedés egyetlen formáját, melyek követési gyakoriságát sok kritika éri. A gépkocsival nem rendelkező lakosok számára nem egyszerű a mindennapi ingázás megoldása, és sokan az autóstoppolást választják, mely nem mindig biztonságos megoldás az ellenséges arab falvakkal tarkított somroni térségben.

Miután elkészül, naponta utasok ezrei vehetik igénybe a vonalat, mely Petách Tikvával vagy Ros Háájinnal biztosít közvetlen összeköttetést. Ezekből a városokból átszállással lehet majd eljutni Tel-Avivba, Jeruzsálembe és további nagyvárosokba.

Egyelőre csak egy általános tervről született megegyezés, a végleges nyomvonalat még nem jelölték ki, jelenleg három lehetőséget mérlegelnek a szakemberek. A legvalószínűbbnek tartott útvonal Árielt elhagyva érinti Elkánát, a Bárkán ipari parkot és Kfár Kászem arab várost, majd Ros Háájinba érkezik. A vonal hossza 29-35 km lesz.

A Bárkán ipari park Árieltől 4 km-re, nyugatra fekszik. 140 üzem és 20 szolgáltató vállalat működik a területén, melyek 7000 munkavállalót – izraeli állampolgárokat és a Palesztin Hatóság területén élőket egyaránt – foglalkoztatnak. A dolgozók száma a következő két évben várhatóan 9000-re emelkedik. Áriel és az ipari park összekötése Izrael központjával nagyban segíti majd a gazdasági fejlődését és a lakosság növekedését az egész árieli körzetben.

Áriel lakossága jelenleg 20 000 fő, és számos kisebb település fekszik körülötte, ahonnan sokan ingáznak naponta a tel-avivi körzet felé. Árielben található továbbá Izrael legújabb egyeteme, ahol 15 000 diák tanul.

„Az árieli lakosok többsége a tervezett, a Bárkán ipari parkot is érintő vasútvonal mentén dolgozik. Vonattal gyorsan és biztonságosan tudják majd megközelíteni munkahelyüket, a bevásárló központokat és a szórakoztató intézményeket. A vasút működése csökkenti továbbá a közutakra nehezedő nyomást és a légszennyezettséget is” – mondta a miniszter.

zsido.com

Forrás: levhaolam