A Robert Downey Jr, a szuperhős szerepéről ismert színész őseinek sírja még mindig megtalálható a tatai zsidó temetőben — írja a Port.hu

Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott színészének születésnapja alkalmából a Magyar Hollywood Tanács Robert Downey Jr.-nak szentelt egy napot, a sztár ugyanis magyar felmenőkkel is rendelkezik.

A szervezet tagjai felkeresték a tatai zsidó temetőt, Robert Downey Jr. magyar származású szépapját ugyanis Stern Jakabnak hívták, a férfi 1820-ban látta meg a napvilágot, és egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén.

Stern Jakab felesége az 1828-ban született Deutschländer Eleonóra volt, férje halála után  újra férjhez ment, a szomódi malom bérleti jogát pedig lányának, Ilkának adta át. Stern Ilka férjét Ormay Rudolfnak hívták, aki 1836-ban született Magyarországon. Feleségével négy gyermeket neveltek, fel közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: neokohn.hu 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287