Legfeljebb tíz imádkozó tartózkodhat bent egyszerre.

A koronavírus-járvány elleni védekezéssel foglalkozó kormánykabinet újabb döntéseket hozott. Napokig tartó vita után az imahelyek korlátozott megnyitásáról döntöttek, eszerint az épületben tízen, kívül húszan imádkozhatnak. A szeptember közepi jóm kippúr ünnep óta nem szabadott belépni a zsinagógákba a járványügyi korlátozások miatt, de számos beszámoló szerint több helyen nem tartották be ezt az előírást.

Másfél hónapos zárlat után szintén kinyithatnak az egyszerre csak egy ügyféllel foglalkozó fodrászok, kozmetikusok, alternatív gyógyászok, és az autóvezetés-oktatás is újraindulhat. A falusi turizmus keretében ismét kiadhatnak szobákat, feltéve hogy csak egy háztartásban élők veszik ki ezeket, és nincs a szálláson másokkal közös ebédlő vagy fürdőmedence.

Viszont hiába tüntettek csütörtökön Tel-Avivban ez ellen, legalább november 8-áig zárva maradnak a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek, és egy héttel később is csak abban az esetben nyithatnak ki megint, ha országosan tovább csökken – tartósan napi 500 alá esik – az új fertőzéses esetek száma.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 313 590-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 11 254 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a hathetes zárlat eredményeképp hetek óta folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma.

zsido.com