Vasárnap lesz a szavazás a Lapid-Bennett kormányról Izraelben

Kiszivárogtak a koalíciós megállapodás részletei.

A parlament elnöke vasárnapra tűzte ki az új kormányról szóló szavazást. A kabinetnek 24 órával az esemény előtt nyilvánosságra kell hoznia a koalíciós egyezményeket, a szombati ünnepnap miatt valószínűleg ezt már pénteken megteszi.

Az új kormány beiktatásának napján az új házelnök személyéről is szavaznak majd a kneszetbe bejutott pártok. Várhatóan a centrista Van Jövő párt politikusa, Miki Levy nyeri el ezt a hivatalt. Levy korábban Jeruzsálem rendőrkapitánya volt.

Hétfőn kiszivárogtak a nyolc párti koalíciós megállapodások záradékai, amelyekből az derült ki, hogy a rotációs kormányzás első félidejének miniszterelnökét, Naftali Bennettet nem feltétlenül kötik azok az alkuk, amelyeket a kormányzati időszak második felének vezetője, Jaír Lapid írt alá több koalíciós párttal, vagyis a jobboldal nem feltétlenül fogja tiszteletben tartani Lapid centrista pártja, a Van Jövő (Jes Atíd) más pártoknak tett ígéreteit.

A kiszivárogtatás szerint ilyen Lapid és a baloldali Merec párt egyezményének záradéka, amelyet az LMBT-csoportok érdekeit szolgáló jogszabályok előmozdításáról kötöttek, vagy a muszlim Raam pártnak tett ígéret az engedély nélküli építkezések lerombolására született  “Kaminic-törvény” megváltoztatásáról.

Ugyanakkor a jobboldal és a Van Jövő közötti koalíciós megállapodást olyan “ernyőszerződésnek” tekintik, amely az összes koalíciós frakciót kötelezi, és amelyet csatolnak az összes megállapodáshoz.

Ez az egyezmény kizárólagos felhatalmazást ad Bennettnek és Lapidnak újabb pártok csatlakoztatásához a nemzeti egységkormányhoz, és a két kormányfőnek egyformán joga lesz megvétózni a kormány bármely döntését.

Az új kormányban 28 miniszter és hat miniszterhelyettes lesz, ami szemben áll Lapid kis létszámú kormányról szóló választási ígéretével, de kisebb a legutóbbi Netanjahu-Ganz-kormány 36 minisztert és 8 helyettest magában foglaló kormánynál. A szűk biztonságpolitikai kabinetnek 12 tagja lesz, egyik felét Lapíd balközép, másik felét Bennett jobboldali blokkja alkotja, és a mindenkori miniszterelnök dönt a viták menetéről ebben a grémiumban.

A kiszivárgott koalíciós tervezet szerint 2023. augusztus 27-én cserél helyet a két miniszterelnök, s Bennettnek körülbelül két év múlva, még hivatala átadása előtt el kell fogadtatnia egy újabb költségvetést miniszterelnökként.

Ha ez nem történne meg, akkor Lapid kerül kormányra, és még három hónapja lesz a költségvetés megszavaztatására. Ha kudarcot vall, akkor feloszlik a kormány, és Lapid marad az átmeneti kabinet élén.

MTI/zsido.com

  • Küldés emailben