Az izraeli miniszterelnök feleségével együtt vett részt a francia közösség sábáti imáján.

Zsinagógába látogatott Benjamin Netanjahu, és felesége Sara péntek délután Strasbourgban – közölte az Arutz Sheva. Az izraeli miniszterelnök az egykori német kancellár, Helmut Kohl temetése alkalmából tartózkodott a városban, ahol a zsidó közösség vezetőjével és a zsinagóga tagjaival is találkozott.

„Izrael Államának nagyszerű barátja, Helmut Kohl emlékének tiszteletére érkeztem az Európai Parlamentbe, de természetesen nem hagyhattam ki, hogy a zsidó közösséghez is ellátogassak. Nagy örömmel látom, hogy itt is megőrzik Izrael népének hagyományait” – mondta a zsinagóga tagjai előtt.

„A zsidóság létezésének két fő alappillére van. Egyrészt meg kell őrizni az örökségünket, másrészt biztosítanunk kell Izrael Államának jövőjét, amely a diaszpóra létezésének is alapfeltétele” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A látogatás végén Netanjahu búcsúként azt mondta, a zsidó szokásoknak megtartójaként még sábát beköszönte előtt vissza kell érniük a szállodájukba. „Ezzel az áldással köszönök el – Shabbat Shalom és Am Yisrael Chai!”

A médiába került hírek szerint a miniszterelnök és felesége a sábát alkalmából gyalog érkezett az Európai Parlament épületébe, és ugyan arra is felkérték, hogy mondjon beszédet a kancellár temetésén, a sábátra való tekintettel nem fogadta el a kérést.

A látogatásról készült videó itt tekinthető meg.

zsido.com

Kép forrása: Youtube