Amikor nő a társadalmi feszültség, a zsidók mindig kéznél vannak.

Két zsinagógát támadtak meg az iráni Siráz városban, megrongáltak Tóra tekercseket, imakönyveket és rituális tárgyakat. A helyi zsidók félnek, de nem tehetnek semmit az iszlám diktatúrában.

A támadásokra egy napon belül került sor, az egyik célpont a Kashi zsinagóga, a másik a Hadash zsinagóga volt. Sam Kermanian az iráni származású amerikai zsidókat képviselő szervezet vezetője felvette a kapcsolatot a helyi zsidó közösséggel, ők egyelőre annyit tudnak, hogy többen követték el a támadásokat néhány napja – olvasható a Haaretz cikkében. Sam Kermanian elmondta, hogy a sirázi zsidók természetesen most félnek, de nem szívesen beszélnek róla nyíltan, „az élet megy tovább”.

Az akció elkövetői nemcsak széttépték a Tóra tekercset, illetve 100 imakönyvet,  egy részüket még a WC-be is dobták. Betörtek üvegeket és ezüstöt is loptak. Sam Kermanian szervezete közleményében szólította fel az iráni hatóságokat, hogy biztosítság a zsidók vallási intézményeinek védelmét és személyes biztonságukat, az elkövetőket pedig állítság bíróság elé.

Sirázban nagyjából 2000 zsidó él, nem ez az első támadás ellenük. 17 évvel ezelőtt 10 zsidót börtönbe küldtek, azzal a váddal, hogy Izraelnek kémkednek. Ez komoly tiltakpozást váltott ki Amerikában is. Összesen körülbelül 10 ezer zsidó él Irában, az utóbbi hónapokban felerősödött a központi antiszemita propaganda.

zsido.com

Kép: haaretz.com