Antonio Guterres eddigi pályafutása során pozitív hozzáállást tanúsított a zsidó állam felé.

A Biztonsági Tanács által csütörtökön kijelölt portugál politikus 1993-ban személyesen is járt Izraelben, ahol Simon Peresz mellett Micha Harishhal, az izraeli kereskedelemért felelős miniszterrel is találkozott. Látogatását követően jó kapcsolatot tartott fenn Peresszel és Ehud Barakkal, akik Guterres miniszterelnöksége idején látogatást tettek Portugáliában.

„Barátságos volt” – mondta róla Harish. „Egyetlen Izrael-ellenes kijelentésre sem emlékszek tőle. Szerintem sokkal igazságosabb lesz és kevésbé agresszív elődjéhez képest” – tette hozzá, Ban Ki Mun jelenlegi ENSZ főtitkárra utalva.

Ehud Barak szintén pozitívan nyilatkozott Guterresről, akit legutóbb szeptember 20-án látogatott meg New Yorkban. Twitter-bejegyzésében közös fotót osztott meg vele és 20 éve fennálló barátságukat ünnepelte.

barak

Avraham Hatzamri megerősítette a pozitív nyilatkozatokat és elárulta: a jeruzsálemi Jad Vasem mellett a Siratófalhoz és néhány galileai kibucba is elkísérte Guterrest izraeli látogatása során. Szerinte a politikus jó humorérzékkel bír és „bizonyította, hogy igaz barátja Izraelnek” – olvasható a Jerusalem Post honlapján.

zsido.com

Képek forrása: Jerusalem Post/Twitter